Majális: Gyurcsány mindenkit feljelent

Gyurcsány Ferenc kemény szavakat használt nem szokványos május 1-i beszédében. Az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció szerint tisztes megélhetést adó, biztos munkahelyekre, valamint többkulcsos személyi jövedelemadó rendszerre van szükség Magyarországon.

2012. május 1., 19:21

Szerző:

Nem szokványos május 1-i beszédet tart – kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc. - „Magyarországnak gazember kormánya van” – hangsúlyozta. Szerinte a miniszterelnök nemcsak a kormány, hanem egy bűnszövetkezet élén is áll – írja az

atv.hu. "Ahogy korábban is, most is van a Fidesznek magán-titkosszolgálata – vélte Gyurcsány. Ennek a bűnszövetkezetnek nem a közjó szolgálata, hanem a gazdagodás a célja – fogalmazott. Elfogadhatatlan gazemberség azért törvényt hozni, hogy a kormány megszabaduljon a hozzá közeliek gazdasági riválisaitól, gazemberség úgy törvényeket hozni, hogy a konkurenciát kiiktassák – közölte. Nevet nem említve erős szavakkal illette Simicska Lajost. Üzleti hátországot építenek – tette hozzá. „Orbán Viktor saját részvénytársaságát építi Magyarországon és aki velük szembe megy, azokkal leszámolnak” – fogalmazott.

Az ellenzéki politikus az ellene az elmúlt hetekben fölhozott vádakkal kapcsolatban elmondta: kiderült, hogy a pécsi egyetemen összesen két dolgozat hiányzik a több tízezerből. „Kinek az érdeke, hogy ellopja a dolgozatot?” – kérdezte. „Képtelen az a vád, hogy a két szakdolgozat egyforma: ha egyforma, miért nem mutatják be mind a kettőt?” – tette föl a következő kérdést. „Nem fogok eltűnni és politikai értelemben nem fogok meghalni. – üzente - Valakik ebben az ügyben mocskos játékot játszanak” – szögezte le. Szerinte az egyetemnek lett volna a föladata a szakdolgozatra vigyázni.

Gyurcsány azt furcsállta, hogy az egyetem nem tett följelentést. Közölte: följelentést tesz ismeretlen tettes ellen, mert eltűnt a két szakdolgozat és mindenki ellen följelentést tesz, aki őt plágiummal vádolja. „Most sem fogok elfutni. [...] Magamat meg magunkat meg fogom védeni” – folytatta beszédét. A volt kormányfő közölte: megtanult küzdeni.

Föl kell készülni az Orbán utáni kormányzásra, visszaadni az embereknek a nyugalmat és a reményt. Ebben a Demokratikus Koalíció nagy szerepet fog vinni – fejezte be beszédét Gyurcsány Ferenc.

A szakszervezetek pártokat hívtak meg

Az együttes tüntetésen az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) vett részt. Az érdekvédelmi szövetségek biztos munkahelyeket, tisztes megélhetést, elérhető és működő közszolgáltatásokat követeltek - írja a

hirado.hu. Ezekkel a célokkal a fórumon részt vevő mindhárom politikus egyetértett.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke elmondta, hogy az általuk demokratikusnak tartott pártok - a Fidesz, a KDNP, az LMP, az MSZP - frakcióvezetőit, valamint a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőjét hívták meg a fórumra.A kormánypárti frakciók részéről nem jelent meg senki - mondta az MSZOSZ elnöke, hozzátéve, hogy "ez is egyfajta üzenet, hogy ki az, aki szóba akar állni a szakszervezeti tisztségviselőkkel május elsején".

Mesterházy új Munka törvénykönyvét ígért

Mesterházy Attila szerint az MSZP is valódi társadalmi egyeztetést, munkahelyi biztonságot, és - kormányra kerülése esetén az első intézkedések között - olyan új Munka törvénykönyvét (Mt.) szeretne, amelyet a szakszervezetekkel együttműködésben alkotna meg.
Az MSZP frakcióvezetője úgy vélekedett, hogy a kormány gazdaságpolitikája nem növeli a munkahelyek számát, és nem hoz gazdasági növekedést sem, a mostani egykulcsos adórendszer pedig a gazdagoknak kedvez, ezért az MSZP egy igazságosabb, és a költségvetésnek is több bevételt hozó, többkulcsos adórendszert támogatna.

Jávor Benedek: katasztrofális irány

Jávor Benedek szerint a munka világát érintő intézkedések "katasztrofális irányba" mozdultak el. Kifejtette: a kormány a jövedelem újraelosztás területén "teljesen perverz" modellt vezetett be, amely a szegényektől a gazdagok felé csoportosítja át a jövedelmeket. És mivel ez lyukat ütött a költségvetésben, a kormány "azóta is rémülten nyúlkál a különböző közszolgáltatásokhoz", hogy onnan szedje be a hiányzó forrásokat.

Az LMP frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy minden rendelkezésükre álló eszközt megragadnak a kormány politikájának "megakasztására".

Molnár Csaba: elképesztő a jogbizonytalanság

Molnár Csaba kifejtette: Magyarország és a munkavállalók legnagyobb problémája, hogy "elképesztő jogbizonytalanság" van, emellett a kormányzati politika alattvalóként tekint az emberekre, ráadásul olyan gazdaságpolitikát alkalmaz a kabinet, amely - mondta Ferge Zsuzsa szociológust idézve - "perverz újraelosztást" valósít meg.

A politikus szerint a kormány lehetetlenné tette a munkavállalók számára, hogy ha jogsérelem éri őket, akkor azt orvosolni tudják. Ennek oka Molnár szerint, hogy mindkét védelmi hálót - a munkaügyi bíróságokat és a szakszervezeteket - leépíti a kormány. A gazdaságpolitika rossz, így ha nemsokára vissza is állna a többkulcsos adórendszer, "már akkor sem tudnánk megúszni" az új adókat, mert annyira nem jött működő tőke, befektetés Magyarországra és olyan kiszámíthatatlan a gazdasági helyzet - hívta fel a figyelmet Molnár Csaba a DK közgazdászokkal, szakértőkkel közös számításaira. A politikus szerint nem egymillió új munkahely jön létre 10 év alatt, hanem a 2010-es adatokkal összehasonlítva hónapról hónapra rosszabb foglalkoztatási adatokat produkál Magyarország.