Magyarországon végzik a legtöbb amputációt egész Európában

2019. március 22., 10:36

Szerző:

Európát tekintve Magyarországon végzik a legtöbb végtagi amputációt a javuló tendencia ellenére is, még mindig évente öt-hatezer emberen végeznek amputációt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma részletes javaslatot készített az alsó végtagi amputációk számának csökkentésére – írja a Magyar Nemzet.

Az a terv, hogy másfél évtized alatt a felére csökkenjen az ilyen beavatkozások száma.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a magyarok harmada szív- és érrendszeri megbetegedésekben hal meg, és a keringési rendszer betegségei felelősek az elvesztett egészséges életévek 21 százalékáért. Az EMMI ezért kiemelt célkitűzésének tekinti a keringési, azon belül a perifériás érbetegségek megelőzését. A diabétesz mellett ugyanis az érszűkület a másik fő ok, ami miatt a legtöbb alsó végtagi amputációt végzik. 

A combcsont magasságában végzett operá­ciók száma a 2013-as 3366-ról 2018-ra 2925-re csökkent, de évente még mindig öt-hatezer embernél végeznek amputációt, amivel a lakosságarányt tekintve listavezetők vagyunk Európában.

Az EMMI ezért többféle szakprogramot kidolgoz, hogy az amputációk száma a felére csökkenjen. Ezek többek között arról szólnak, hogy az érszűkület megelőzése érdekében harminc százalékkal kell csökkenteni a dohányzók arányát és a keringési betegségek okozta korai halálozást, tíz százalékkal pedig azok számát, akik semmilyen fizikai aktivitást nem végeznek.