Magyarország nélkül áll fel az Európai Ügyészség

Az Európai Unió húsz tagállama megállapodásra jutott arról, hogy megerősített együttműködés keretében létrehozzák az Európai Ügyészséget - írja a Bruxinfo.

2017. június 9., 13:54

A lap szerint a független uniós főügyész nyomozást és büntetőeljárást indíthat majd az uniós költségvetés kárára elkövetett bűncselekményekben.

Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Portugália, Románia, Szlovákia, Spanyolország és Szlovénia vesz részt a kezdeményezésben. A rendelet végső elfogadásához még az Európai Parlament egyetértésére van szükség – írja a Bruxinfó. Nagy-Britannia, Írország és Dánia élt a szerződés nyújtotta kimaradási lehetőségével. Magyarország, Lengyelország, Málta, Hollandia és Svédország egyelőre távol maradt, de a rendelet elfogadását követően bármikor csatlakozhat az alapító tagokhoz.

A tervek szerint a hivatal létrehozását követően a független uniós főügyésznek hatáskörében áll majd, hogy nyomozást és büntetőeljárást indítson az uniós költségvetést érintő bűncselekmények ügyében, például az uniós forrásokkal kapcsolatos korrupció vagy csalás és a határokon átnyúló áfacsalások esetében.

Amennyiben az Európai Ügyészség nyomozást indít, a tagállami hatóságok ugyanannak a büntetendő cselekménynek a vonatkozásában nem gyakorolhatják saját hatáskörüket. A szervezet képes lesz határokon átnyúló intézkedéseket tenni hosszadalmas igazságügyi együttműködési eljárások igénybe vétele nélkül. Sőt, közvetlenül a tagállami bíróságokon indíthat eljárást a bűncselekmények elkövetőivel szemben.

http://168ora.hu/a-fidesz-kormany-miatt-magyarorszag-kimarad-az-europai-ugyeszsegbol/

 

A MOHU betétdíjas csomagolásait visszaváltó automatákkal kapcsolatban elég eltérő tapasztalatokkal gazdagodhattunk az elmúlt hetekben. Volt olyan bolt, ahol nem működött, megint máshol pedig flottul ment minden. A 24.hu arra kérte a munkatársait, számoljanak be a személyes tapasztalataikról.