Magyarország ismét szembemegy az EU-val

A Btk. hatálya alá kerülnek azok a cselekmények, amelyek veszélyeztetik Magarország GMO-mentességét - mondta Feldman Zsolt.

2012. április 16., 05:45

A génmódosított növények termesztését már több éve megtiltották hazánkban, most az ilyen növényekkel való kísérletezést is szigorítaná a Vidékfejlesztési Minisztérium. Egy új rendelettervezet szerint jobban ellenőriznék a hazánkon átszállított, génkezelt termékeket is. Magyarország GMO-mentességét az alaptörvény is rögzíti - írja a

hirado.hu.

A minisztérium új rendelettervezetének most kezdődik a társadalmi vitája. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Krónikának elmondta, a szabályozással felkészülnek arra, hogy az Európai Unió a jövőben, a most engedélyezett egy kukoricafajtán kívül, további génmódosított növények termesztését engedélyezi majd. Ezekkel kapcsolatban Magyarország valószínű, kifogást emel, és ne engedi hazai köztermesztésüket.

A rendelet szigorítja a kísérleti vetemények létrehozását is, és az eddiginél hatékonyabb ellenőrzést ír elő a Magyarországon keresztül szállított génkezelt élelmiszer-alapanyagokra is. „Minden olyan géntechnológiai tevékenység, mely nem a köztermesztésre irányul, hanem kísérletekre, átszállításra, és ilyen típusú tevékenységekre, ott a legszigorúbb kontrollal kívánunk garanciát nyújtani mindenki számára, hogy ezek a folyamatok átláthatóak, a magyar állam által a legszigorúbban ellenőrzöttek” – mondta a helyettes államtitkár.

Az új szabályozás kötelezi a gyártókat arra is, hogy a hatásvizsgálatokhoz mintát adjanak, ezt ugyanis eddig nemigen tették meg a cégek, ami hátráltatta a hatóságokat az ellenőrzésben. Tavaly több mint négyezer hektárnyi gabonát semmisítettek meg, mert kiderült, hogy a növények génkezeltek voltak. Feldman Zsolt elmondta, az új tervezet szerint a jövőben a hasonló cselekmények a Büntető törvénykönyv hatálya alá kerülnek, ami remélhetően elrettenti majd a Magyarország GMO-mentességét veszélyeztető vállalkozásokat.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.