Rendkívüli! Magyarország is fegyverkezik

Bejelentést tett a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. 

2022. április 20., 20:51

Szerző:

12 darab L-39NG katonai kiképző- és felderítőrepülőgép beszerzését jelentette be a Magyar Honvédség számára Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, írja a Portfolio.hu. 

A kormány tehát összesen 12 darab, a cseh Aero Vodochody által gyártott könnyű sugárhajtású repülőgépet vásárol a Magyar Honvédségnek, 8 ebből a Gripen-pilóták kiképzését, 4 pedig felderítő célokat fog szolgálni, írja a lap. A kormánybiztos elmondta:  a felderítőgépek kialakítása egy közös, cseh-magyar kutatás-fejlesztési projekt keretein belül fog megvalósulni.

A gépek 2024-től érkeznek majd Magyarországra. Már korábban várható volt, hogy a Magyar Honvédség számára is beszerzésre kerül majd ez a géptípus, hiszen a magyar pilóták tesztrepülést is folytattak a gépekkel. Itt érdemes megjegyezni, hogy nemrégiben, a gépeket gyártó Aero Vodochody többségi magyar tulajdonba került.

Egyelőre azt nem tudni, hogy a Magyarország által vásárolt repülőgépek a "sztenderd" változattól miben fognak eltérni, hadiipari termékek esetén általában megfigyelhető, hogy a beszerzést véghez vivő ország az egyéni igényeinek megfelelően módosítja a technikai eszközöket. Különösen igaz lesz ez valószínűleg a felderítő-típusváltozattal kapcsolatosan, ami az L-39NG esetén talán először Magyarországon kerül alkalmazásra ilyen konfigurációban.

(Kiemelt kép forrása: Aero Vodochody, hivatalos)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.