Magyarország biztosította először a harmadik oltás lehetőségét Európában

Jelentette ki György István területi közigazgatásért felelős államtitkár. 

2021. augusztus 13., 11:03

Szerző:

György István a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában kijelentette: „a harmadik oltás beadására azért van szükség, mert a vírus új mutációinak, így a delta variánsnak a terjedése rendkívül gyors. A harmadik oltás főleg az idősek számára lehet fontos, akiknél lassabban alakul ki az immunitás, valamint a krónikus betegek csoportjában.” Az államtitkár szerint az időpontfoglalás is gördülékenyen zajlik a harmadik oltásra. 

Az államtitkár elmondta, hogy a harmadik oltásra a háziorvosoknál és a központi oltóhelyeken is lehet jelentkezni. Jelenleg hetvennyolc kórházban zajlik a vakcinák beadása. György István azt is hozzátette, hogy a szakértők szerint semmilyen egészségügyi kockázata nincs egy harmadik oltás beadásának. A jövőben is lehet majd választani a vakcinák között. György István az is hozzátette, a szabály az, hogy akik korábban mRNS-vakcinát kaptak, azok most vektorvakcinát vagy elölt vírusos oltást kapnak, de orvosi ajánlásra ettől el lehet térni.

Az államtitkár szerint a baloldal oltásellenes kampányának a része, hogy a kínai vakcina nem nyújt elegendő védettséget. György István azt mondta, hogy az időseknél fordul elő, hogy lassabban alakul ki az immunitás. Ez azonban vakcinától független. Kijelentette, hogy 100 százalékos védettséget egyik vakcina sem nyújt, de a harmadik adag vakcinával elkerülhető a súlyos megbetegedés.

(Kiemelt képünk illusztráció: Tanárok oltást kapnak egy iskolában Daytonában, Ohio államban, 2021. február 10-én. Fotó: Megan Jelinger/AFP)

   
  

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.