Magyar György: köztársasági elnöki castingot és előválasztást tartana a Civil Választási Bizottság

Nyomást akarnak gyakorolni a Fideszre egy civil jelölttel.

2021. október 16., 19:34

Szerző:

Köztársaságielnök-jelölti előválasztást tervez a Civil Választási Bizottság – jelentette be a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Magyar György, a szervezet elnöke. Elmondta: tisztában vannak azzal, hogy Magyarországon a köztársasági elnököt nem közvetlenül választják meg az állampolgárok, mégis fontosnak tartják, hogy javaslatot tegyenek egy, az ellenzéki oldalon elfogadható személyre.

A köztársasági elnök megválasztása most kardinális kérdés lesz, mert pont az áprilisi választások előtt kell döntenie a parlamentnek, hogy ki legyen az államfő a következő öt évre. Ha erről a jelenlegi összetételű parlament dönt, akkor Magyar Györgynek nincs kétsége, hogy a „133 hős" meg fogja választani a Fidesz jelöltjét. Tehát nem tenne jót egy esetleges kormányváltásnál, ha jönnek az új törvények, és a köztársasági elnök nem írja alá.

Ezért az ügyvéd azt mondta: a civilek azt kezdeményezik, hogy a köztársasági elnök személyére „tegyünk mi javaslatot”. Ugyanígy, ahogy most az előválasztásnál, jöjjenek személyiségek, és akár online szavazzuk meg, kit tartanánk alkalmasnak arra, hogy a nemzet egységét megtestesítse – fogalmazott.

(Kiemelt képünk illusztráció, az ellenzéki előválasztás első napja. 2021. 09. 18. Fotó: Dimény András I 168)