Magyar György: Februárra meglehet az ellenzéki államfő-előválasztás győztese

Magyar György szerint ez újabb fontos üzenet lehet a NER számára.

2021. október 26., 15:42

Szerző:

Akár novemberben vagy decemberben is ismertté válhat, hogy kit vagy kiket jelölnek államfőnek az ellenzéki oldalon, majd ezt követően következhet az előválasztás – írja a Magyar Hang Magyar György ügyvéd, az Államfő-előválasztási Előkészítő Bizottság elnökének írása alapján. Az eredményt február 24-én hirdetnék ki, tehát a mostani tervek szerint előbb, mint hogy a Fidesz megnevezné a saját emberét. Magyar György írása szerint az ügyben múlt vasárnap egyeztetett az ellenzéki előválasztás lebonyolításában közreműködő civilek egy része, valamint szakértők. 

Mint a kerekeasztal-mp.hu olalon írja Magyar György, tisztában vannak azzal, hogy Magyarországon az államfőt nem közvetlenül választják az állampolgárok, ám fontosnak tartják, hogy legalább javaslatot tegyenek egy, a mai ellenzéki oldalon is elfogadható személyre. Hozzáteszi: ez újabb fontos üzenet lehet a NER számára, hogy az életünket meghatározó döntésekből ne rekessze ki a lakosság több mint felét.

Magyar György szerint az államfői előválasztással az ellenzék ismét magához ragadhatná a kezdeményezést, ismét tematizálhatná a közbeszédet, márpedig ez a 2022-es választást megelőző kampány szempontjából sem érdektelen. Azt ugyanakkor ő is elismeri, kevés esély van arra, hogy a Fidesz figyelembe veszi az előválasztás eredményét.

Áder János köztársasági elnök 2022. májusában tölti ki második államfői ciklusát, és a hatályos szabályok szerint nem választható újra. Az utódjáról a parlamentnek legalább harminc–hatvan nappal korábban, tehát jövő márciusban, illetve április első felében döntenie kell. Az eredményes szavazáshoz első körben kétharmadra van szükség, viszont a második fordulóban az egyszerű többség is elég lenne.

(Kiemelt képünk illusztráció: Adrián Zoltán / 168.hu)