Megrongálják a magyarok autóit az osztrák parkolókban

Levert díszrács, rendszám – egyelőre ismeretlen okból utaznak a magyar ingázókra.

2023. március 29., 16:59

Szerző:

Az Ágfalva és Somfalva köztik is határátkelőn immár rendszeresen érik atrocitások az áthaladó magyar ingázókat. A nalunk.ujszo.com beszámolója szerint bevett gyakorlat volt, hogy az ingázók autóval kimentek a határig, ahol leparkolnak, átgyalogolnak s a túloldalon várakozó másik autóval mennek a munkahelyükre. Mostanában a Somfalván hagyott járműveket éri garázda támadás.  

„Gloggnitzban dolgozom, ami nincs éppen közel, egy órát autózom és egyet vissza. De ha a soproni határ felé kellene kerülnöm, még a másfél óra is kevés lenne egy útra. Ezért az Opelemet a somfalvi temető parkolójában szoktam hagyni és egy másik kocsival jövök haza Ágfalvára. Egyik reggel az fogadott a parkolóban, hogy hiányzik a kocsi elejéről a rács” – nyilatkozta a portálnak az egyik sértett.

„Korábban előfordult, hogy egész hévégére lehúzva maradt a kocsi egyik ablaka, mégsem nyúlt hozzá senki. Most megdöbbentem és felháborodtam. Nem szórakozni megyünk át, hanem dolgozni, miért csinálják ez velünk?” – tette fel a kérdést Antal Zsuzsanna.

Az esete nem egyedi, több érintett is hasonló károkról nyilatkozott, az okokról egyelőre nincs tudomásuk. Bár az osztrák hatóságoknak jelezték az eseteket, a szervek egyelőre tanácstalanok. A történtek miatt az ingázó magyarok attól tartanak, hogy lezárhatják a somfalvi parkolót, ami akár 20-30 km-es kitérőre is kényszerítheti őket. Ez pedig már több mint bosszantó kellemetlenség – a munkájuk megtartását is veszélyeztetheti.

A probléma nem új keletű. Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere augusztusban arról nyilatkozott a Kisalföldnek, hogy a kerékpárút megépülte után hatalmasra duzzadt az átmenő forgalom. „Ágfalva korábban zsákfalu volt, most viszont napi 3800–4000 autó halad itt át. (...) Mindkét országnak nemzetgazdasági érdeke, hogy az ingázók nyugodt körülmények között jussanak el a munkahelyeikre. Az osztrák munkaadók nagy bajban lennének a magyar munkavállalók nélkül, akiknek ez viszont egzisztenciális kérdés. Én úgy látom, hogy a magyar kormány mindent megtesz a probléma kezelése érdekében, de a mindenki számára jó megoldást csak közösen, megegyezések mentén érhetjük el” – nyilatkozta Pék Zsuzsanna.

(Kiemelt kép: illusztráció - tájékoztató felirat a magyar-osztrák határon, a Fertőrákos és a burgenlandi Szentmargitbánya  közötti átkelőhelyen 2020. április 22-én. Fotó: MTI/Filep István)