Ma tetőzik a hőség, jönnek a homokviharok

A szárazság viszont marad, a szél csak port fogja felkavarni. 

2022. augusztus 6., 14:51

Szerző:

Szombaton tetőzik a kánikula. Az érkező hidegfront hatására pár fokkal mérséklődik a hőség, de jelentős mennyiségű csapadék továbbra sem várható, inkább szélre, akár porviharra kell készülni – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán.

Mint írták, már az ország felett van egy hidegfront, amelynek nyomán a Dunántúlra megérkezett a néhány fokkal frissebb levegő.

A frontális felhőzet kelet felé haladva folyamatosan forgácsolódik, szakadozik, így inkább csak helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Szombaton nagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében várható, de csak nagyon kevés helyen csapadék. Az ország döntő része szárazon marad 

– emelték ki. 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy mivel gyakorlatilag a legtöbb helyen csontszárazak a talajok, a szél – főleg az Alföldön – könnyen felkaphatja port. 

Az Alföldön szombaton még akár 39 Celsius-fokot is mérhetnek, de vasánrapra oda is megérkezik a néhány fokkal kevésbé meleg levegő – írta a meteorológiai szolgálat. 

Az előrejelzés szerint vasárnap a minimumok 15 és 21 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny északi völgyekben ennél hűvösebb lehet a hajnal. Napközben 26 és 33 fok közötti csúcsértékek várhatóak, délkeleten mérhetik a magasabb értékeket. 

Az országos tisztifőorvos csütörtöktől szombat éjfélig rendelte el legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

(Kiemelt képünk: Homokvihar a Zala megyei Újudvar közelében 2015. április 7-én. MTI Fotó: Varga György)