Ma tetőzik a hőség, jönnek a homokviharok

A szárazság viszont marad, a szél csak port fogja felkavarni. 

2022. augusztus 6., 14:51

Szerző:

Szombaton tetőzik a kánikula. Az érkező hidegfront hatására pár fokkal mérséklődik a hőség, de jelentős mennyiségű csapadék továbbra sem várható, inkább szélre, akár porviharra kell készülni – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán.

Mint írták, már az ország felett van egy hidegfront, amelynek nyomán a Dunántúlra megérkezett a néhány fokkal frissebb levegő.

A frontális felhőzet kelet felé haladva folyamatosan forgácsolódik, szakadozik, így inkább csak helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Szombaton nagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében várható, de csak nagyon kevés helyen csapadék. Az ország döntő része szárazon marad 

– emelték ki. 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy mivel gyakorlatilag a legtöbb helyen csontszárazak a talajok, a szél – főleg az Alföldön – könnyen felkaphatja port. 

Az Alföldön szombaton még akár 39 Celsius-fokot is mérhetnek, de vasánrapra oda is megérkezik a néhány fokkal kevésbé meleg levegő – írta a meteorológiai szolgálat. 

Az előrejelzés szerint vasárnap a minimumok 15 és 21 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny északi völgyekben ennél hűvösebb lehet a hajnal. Napközben 26 és 33 fok közötti csúcsértékek várhatóak, délkeleten mérhetik a magasabb értékeket. 

Az országos tisztifőorvos csütörtöktől szombat éjfélig rendelte el legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

(Kiemelt képünk: Homokvihar a Zala megyei Újudvar közelében 2015. április 7-én. MTI Fotó: Varga György)

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.