„Ma az történik egy diákkal, mint egy apagyilkossal. Elítélik 12 évre”– Tüntettek és ultimátumot adtak a diákok a Kossuth téren

Készek újra utcára vonulni, ha az Orbán-kormány nem vállal garanciát a 12 pontos követelésük teljesítésére.

2018. január 19., 21:05

Szerző:

Álljunk ki együtt egy igazságosabb, modernebb, diákközpontú oktatási rendszerért, amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik! – kezdődött el ezzel a felkiáltással ma délután négykor az a tüntetés, amelyet a Független Diákparlament hirdetett meg a Kossuth térre az Országház épülete elé. A tüntetésnek ez a második része, a „Ne menj suliba január 19-én” címhez híven a tiltakozó diákok délelőtt kihagyták az iskolát. A Facebookon 14 ezer ember jelezte, hogy elmegy a tüntetésre, amely 39 ezer embert érdekel. A transzparenseket az Aurórában készítették.

Fotó: Merész Márton

Ami a mozgatórugókat illeti, 2014-ben alapított Független Diákparlament két tagja, Fehér Alexandra és Gyetvai Viktor a 24.hu-nak adott interjúban elmesélte, 2015-ben küldtek egy 80 pontból álló javaslatcsomagot az Emberi Erőforrások Minisztériumának arról, hogyan lehetne javítani a magyarországi oktatás színvonalán, és felzárkóztatni Magyarország GDP-arányos oktatási költségét az EU-átlaghoz, de ezt Maruzsa Zoltán, a tárca helyettes oktatási államtitkára azzal rázta le, hogy az Emmiben tudják, csak az Orbán-kormány elleni fellépésről van szó, a tárca pedig semmilyen önszerveződő civil szervezetre nem hallgat. Ezzel szemben Fehér és Gyetvai azt mondta, rengeteg órájuk van, a tananyag nagy részének viszont nincs értelme. Ennek jegyében kérték például, hogy legyen fakultatív a hit- és erkölcstan-oktatás. Nem a jelenlegi oktatási rendszer ellen, hanem egy jobb oktatási rendszerért vonulnak utcára – fűzték hozzá.

Arról, hogy ma délelőtt hányan nem mentek iskolába, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

19:10 Élő közvetítésünk véget ér. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.

19:04 A Zichy Jenő utca és a Teréz körút sarkán rendőrkordon kényszeríti a tüntetőket arra, hogy felmenjenek a járdára. Az Oktogonon rengeteg a rendőrautó. Itt már igazán látni diákokat a tüntetők között.

Fotó: Merész Márton

18:39 A tüntetésnek vége, a tömeg oszlani kezd. Pár százan tartottak ki a legvégéig.  Mindenki nagyon vigyázzon magara hazafelé, mert még legalább négyszer szeretnélek titeket itt látni a parlament előtt – búcsúzik egy szervező. Egy férfi a hangosbeszélőn arra kéri a tüntetőket, hogy vonuljanak a Nyugati térre és az Oktogonra.

18:35 „Készüljünk, mert csak akkor hatunk a döntéshozókra, ha látják, hogy készenlétben állunk a békés akciókra” – fejezi be Gyetvai a beszédet. Nagy tapsot kap, mielőtt mindenkit arra kérne, hogy menjen haza békében. „Felébredtünk!” – skandálják sokan.

Fotó: Merész Márton

18:29 Gyetvai lép a színpadra. Azt mondja, hogy a diákok 12 pontja azonnali követelés, és 2018. január 31-ig írásos garanciát várnak az Orbán-kormánytól, hogy mindegyiket teljesítik. Ha ezt a garanciát nem kapják meg,  akkor folytatni fogják a közös kiállást. „Mert nincs hova hátrálnunk, ha a jövőnket veszik el” – indokolja. „Folytatjuk!” – kiáltja erre a tömeg. „Ha a jövőnket veszik el, az esélyeinket veszik el. Nem hagyjuk!” – folytatja Gyetvai, azt ígérve, hogy még többen még hangosabb tüntetést fognak tartani. 

18:25 Az egyik szervező adományokat kér azzal, hogy alulról szerveződő mozgalomról van szó. Azt állítja, hogy minden nyomtatványuk elfogyott.

18:19 „Semmit rólunk nélkülünk!” „Mi vagyunk a jövő!” „Nem megyünk haza!” – skandálják.

18:14 Ezután a Független Diákparlament egyik képviselője arról beszél, hogy ő túlterheltség miatt hetedik osztályos korában kórházba került. Nagy tapsot kap a felszólalásáért. 

18:10 Rengeteg kar lendül a magasba, világító mobiltelefonokkal.

18:09 Balla István Martin Luther King nyomdokain az álmairól beszél. „Van egy álmom. Hogy egy napon felkel majd a nemzet. Hogy az oktatás színvonala olyan lesz, mint az etalon Finnországban. Hogy akik túltolták a biciklit, azok el is tolják. Hogy a gigaszervezetek, mint a Klik, eltűnnek.”

18:03 Kezd a HaHa régi tüntetéseinek a hangulata úrrá lenni a tömegen. Úgy tűnik, a szakadó eső sokakat visszatartott, mert az előrejelzésekkel szemben csak két-háromezer ember lehet kint. Folyamatosan szivárognak el az emberek.

Fotó: Merész Márton

17:55 Balla István is felszólal. Ő az a tanár, aki kirobbantotta a komáromi iskolabotrányt. Ez arról szól, hogy egy városi szakgimnáziumban az igazgató a bejáratnál szégyenfalra írta ki az intőt kapó diákok nevét és osztályát. Bár ezt az oktatási jogok biztosa és Péterfalvi Attila NAIH-elnök is jogsértőnek nevezte, a munkaidőn kívül nyilatkozó tanárt az igazgató felelősségre vonta, a Nemzeti Szakképzési Hivatal körlevélben utasította az iskolákat, hogy ezután csak hivatali engedéllyel nyilatkozhatnak a sajtónak.  „Higgyétek el, több millióan vagyunk itt lélekben” – kezdi a beszédét Balla.

17:43 Hideg van. Sokan ugrálnak, amikor valaki elkezd skandálni egy-egy rigmust.

17:38 Négy fiatal félrevonul és bulizni kezd. Egy budapesti szakgimnáziumba járnak informatikára, de hiába a szakgimnázium – panaszolják – rengeteg a felesleges tantárgyuk, amelynek semmi köze az informatikához. Idén már az ötödik informatika-tanárukat fogyasztják, elmaradnak a szakórák, túl nagy a tanárhiány, az órarendet állandóan  változtatják. Volt egy nagyon jó  informatika-tanáruk – mesélik –, aki felszólalt, hogy túl kevés a szaktantárgy. Őt emiatt kirúgták. Beszélgetés közben Tankcsapdát hallgatunk. A „Mi a fasz van?” megy. Ennek a miértjére azt válaszolják, hogy ez a dal remekül leírja a helyzetet.

Fotó: Merész Márton

17:33 Várják Balog Zoltánt, de ő nem érkezett meg – jelenti be az egyik szervező. Ez a tüntetés is mutatja, hogy igenis képesek az önszerveződésre.

Fotó: Merész Márton

17:24 Összefutunk a Közös Ország Mozgalom egyik aktivistájával. Ő azt mondja, azért van itt, mert nem lehet kettéválasztani az oktatást és a politikát.

17:19 Olyan diákokkal is beszéltünk, akik szerint a tüntetésnek politikai éle van. Ha kell, ők a parlamenti választásokig fognak még tüntetni.

Fotó: Merész Márton

17:15 „Itt állok, hogy ne Strasbourgban kelljen jogorvoslatot kapnom”. Nem maradunk csendben az elnyomóval szemben, a jogtiprásokkal szemben” – mondja egy fiú. „Nem maradunk csendben!” – zúgja válaszul a tömeg. 

17:11 A diákok tudják, mit akarnak. Összeszedett, lelkesítő beszédeket tartanak. „Miért vagyok itt? Mit kaptam Soros Györgytől? Semmit, a diákhitelemből tudtam feljönni” – állítja valaki. Szerinte ez egy becsületbeli ügy. „Mi nem tudunk olyan lelkiismerettel lefeküdni, mint itt a hátunk mögött lévő házban”. Erre a kijelentésre elkezd fújolni a tömeg.

17:07 Teljes bizonytalanság és következetlenség jellemzi a közoktatás rendszerét. Amíg nem kiszámítható a helyzet, amíg a vidéki iskolák más esélyekkel indulnak, mint a fővárosiak, és a szakiskolások másokkal, mint a gimnáziumok, addig nem lesz esélyegyenlőség. Egyik nap még választhattak, hogy miből érettségizzenek, másik nap kötelezővé tették a szakmai érettségit – mondja egy felszólaló.

Fotó: Merész Márton

17:05 Beszéltünk két felnőtt tüntetővel. Mind a ketten pedagógusként és szülőként jöttek, pedagógusként az esélyegyenlőségért, szülőként a gyerekek túlterheltség ellen tiltakoznak. Az egyikük azt mondja, ő 1985-ben érettségizett, és azóta semmi nem változott az oktatásban. „Kiveszett az öröm a tanulásból” – fűzi hozzá.

17:02 A diákok fő érve, hogy nem akarnak olyan anyagokat felmondani, amelyek teljesen feleslegesek számukra. A nyári szünetük is el van véve, mert számtalan kötelező olvasmányt kapnak.

16:57 Tóth Laura szekszárdi gimnazista szólal fel. Elmondja, hogy 9 órájuk is van. A heti 5 tesióra nyilván elengedhetetlen volt – ironizál –, de nem férnek el a diákok az öltözőkben. A tömeg hangosan fújol minden mondat után. „Túl sok a házi, éjfélig tanulnak.” „Fúj!” – kiabálja a tömeg, „Túl sok a felesleges tantárgy, ami attól veszi el az időt, amiben jók vagyunk. Ami fontos nekünk. Normális ez?” „Nem!” – harsan fel a kiáltás.

Fotó: Merész Márton

16:52 Az egyik alternatív iskolából érkező Gerics Mihály azt mondja, hogy nem lát rá az állami iskolák problémáira, de maximálisan együttérez a diákokkal. 

16:47 „Semmit rólunk nélkülünk” – kezdik el skandálni, amikor egy felszólaló előáll a követeléssel, hogy az első diploma megszerzése legyen ingyenes.

16:43 Tóth Daniella beszél a felsőoktatásról. Az alanyi jogon kapott szólásszabadságot veszik el tőlünk – mondja. Szerinte a diákokat nem pénzzel vagy jogszabályokkal, hanem lehetőségekkel lehet itthon tartani. 

16:35 „Ma az történik egy diákkal, mint egy apagyilkossal. Elítélik 12 évre” – Bognár András, a tüntetés értelmi szerzője erős szavakkal Szent-Györgyi Albert egyik 1930-as beszédének a felidézésével indít.

16:29 Az Alkotmány utca végétől a Honvéd utcáig áll a tömeg. Szakad az eső, de ez csak néhány embert késztet arra, hogy lelépjen.

Fotó: Merész Márton

16:25 Amilyen a ma oktatása, olyan lesz a holnap Magyarországa – mondja egy felszólaló

16:11 Tele van az Alkotmány utca, a diákok a Facebookról ismert dühös emojival tüntetnek.

Fotó: Merész Márton

16:05 A diákok egy 12 pontos kiáltványt is írtak a tüntetésre. Szeretnék, hogy

kritikus gondolkodásra neveljék a gyerekeket az iskolákban,

a középiskolákban 30, az általános iskolákban 25 óra legyen a heti maximum,

ne legyen kötelező szakmai érettségi,

állítsák vissza a szabad tankönyv-választást,

a diákönkormányzatok vétójoggal rendelkezzenek a diákokat érintő kérdésekben,

ne korlátozzák a tanárok és a diákok szólásszabadságát,

semmilyen formában ne növeljék a tanév hosszát,

töröljék el a nulladik órákat, ne kezdődjön tanítás reggel 8 óra előtt,

ne rekesszék ki az oktatásban a 18 éven aluli diákokat,

többletponttal és magasabb ösztöndíjjal jutalmazzák a tudományos sikereket,

hozzanak létre anonim tanárértékelő rendszert, amelynek az eredményei legyenek nyilvánosak,

állítsák vissza a felvételi keretszámokat legalább a 2011-es szintre a továbbtanulási esélyegyenlőség érdekében.

Fotó: Merész Márton

16:00 Még nincsenek sokan, de a metró felől folyamatosan érkeznek tüntetők a Kossuth térre. A tömegben politikusokat is kiszúrtunk, jelen van a DK-s Niedermüller Péter és az Együtt elnöke, Juhász Péter is. 

15:30 A helyszínen nagy a rendőri készültség, több furgont is láttunk elbújva a kis utcákban. Még kevesen vannak, szól a zene, a színpad már áll.

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.