Lovasi András: Máig vannak rémálmaim a balesetről

A Kossuth-díjas művész először nyilatkozott a két évvel korábbi balesetéről.

2021. április 28., 08:48

Szerző:

Először beszélt balesetéről Lovasi András, miután múlt héten perújítást kért az ügyészség az első fokon lezárult büntetőügyben – írta a Blikk.

„Az ütközés előtti századmásodpercben fogtam fel, hogy mi történik majd, de akkor már nem tudtam mit csinálni. Sokkot kaptam, pánikoltam, amikor kiszálltam és láttam, hogy a másik autó sofőrje elájult, nagyon megijedtem. Azt kérdeztem magamtól, hogy te jó ég, mit csináltam? Nem értettem, hogy okozhattam én a balesetet. Pár nappal később visszamentem a helyszínre, hogy megértsem, mi is történt, hol hibáztam. Végül a rendőrségen mutatták meg a térfigyelő kamera felvételeit, akkor lett tiszta minden. Rutinból vezettem, megosztott volt a figyelmem, és nem mértem fel, hogy mennyire veszélyes ez a kereszteződés” – mondta Lovasi.

Az énekes éppen egy főpróbára tartott, elmondta, a telefonja ki volt hangosítva, próbálták neki elmagyarázni, hogy merre menjen, ami közben a navigációt figyelte. „Mivel nem voltam ismerős a környéken, benéztem egy lámpát. Átépítés volt akkor ott, és szerintem azt értelmeztem félre, hogy a piros lámpa kire vonatkozik, a hibát pedig ott követtem el, hogy nem számoltam azzal, hogy jobbról jöhet autó. Persze, nem akarok mentegetőzni, pontosan tudom, hogy én vagyok a hunyó” – tette hozzá.

A másik autóban lévő két rendőrről Lovasi azt mondta: „A hölgyről annyit tudtam, hogy könnyebb fizikai sérülésekkel megúszta, viszont lelkileg megviselte a baleset, felkerestem, bocsánatot kértem tőle, amit el is fogadott. A férfival többször kedvesen elbeszélgettem, sőt, szerettem is volna találkozni vele, és bár először belement, később megkért, hogy ne keressem többet.”

Az énekes tiszteletben tartotta a férfi kérését. „Megértem, hogy mérges rám, és lehet, hogy én is így reagálnék hasonló helyzetben, de én tényleg segíteni szerettem volna. Azt gondolom, egy személyes találkozó jót tett volna, hiszen sok minden nyomja ilyenkor az ember lelkét, amit kibeszélhetünk. Talán, hogy így alakult, majd a tárgyaláson találkozunk, ahol tudunk beszélni” – mondta.

A zenész idén februárban elismerte a felelősségét, és elfogadta az ügyre vonatkozó korábbi indítványt. Így egy évre bevonták a jogosítványát, és 225 ezer forintra büntették.

A múlt héten viszont az ügyészség új eljárás lefolytatását kérte a bíróságtól, mert időközben egy orvos szakértői vélemény szerint a másik autó sofőrje maradandó fogyatékosságot szenvedett. „Nem örültem, de benne volt a pakliban. Utólag is sajnálom, hogy nem tudtunk mediációs eljárás keretein belül megegyezni, mert én szerettem volna segíteni. Talán mindenki jobban járt volna, ha kifizetem a kártérítést. Isteni sugallatra tavaly eladtam a pécsi házunkat, abból kártalaníthattam volna a sérülteket” – mondta.

Lovasi nehezen dolgozza fel a balesetet. „Bűntudatom, lelkiismeret-furdalásom van, de azt gondolom, hogy ez a legkevesebb. Máig vannak rémálmaim a balesetről. Újra átélem, ahogy nyílik a légzsák, ahogy száll belőle a por, szinte hallom a csörömpölést, a törést, szóval lassan dolgozza fel az ember, ha ilyen történik vele. Nehéz megbirkózni azzal, hogy ez pont velem történt meg, aki mindig nagyon vigyázott, és aki korábban csak egyszer okozott egy koccanásos balesetet, még a 90-es években” – tette hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: MTI | Kovács Tamás)

 

.