BRFK: Nem terjesztett rémhírt ifj. Lomniczi Zoltán, amikor a forint gyengülését „külső támadásnak" tudta be

2020. május 15., 12:55

Szerző:

Nem terjesztett rémhírt ifj. Lomniczi Zoltán, amikor a Századvég jogi szakértőjeként a forint elleni külső támadásról elmélkedett az MTI-nek nyilatkozva, állapította meg a Budapesti Rendőrfőkapitányság bűnüldözési osztálya, mely azután járt el az ügyben, hogy Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként továbbította hozzájuk Vadai Ágnes DK-s képviselő hozzá intézett parlamenti kérdését - írja a 444.hu.

Vadai az iránt érdeklődött Poltnál, vagyis a rendőrség is azt vizsgálta, nem minősül-e rémhírterjesztésnek az, hogy

Lomniczi Zoltán az MTI beszámolója szerint az M1 egyik műsorában a forint gyengülését "külső támadásnak" tudta be.

A BRFK a feljelentést elutasító határozatában filozófiai mélységekig jutott, amennyiben például kifejtette, hogy a rémhírterjesztés új szabályainak célja "a tényszerű információkon alapuló köznyugalom" fenntartása. Megállapították továbbá, hogy

az állítás "személyes tudomásszerzésen alapuló közlés",a rémhírterjesztés megállapításához pedig "nem elegendő a magatartás tanúsítása",

mármint valótlanságok terjesztése, annak "objektíve" alkalmasnak kell lennie a védekezés eredményességének akadályoztatására is.

Ez szerintük nem valósult meg, mert a BRFK szerint Lomniczi Zoltán csak véleményt nyilvánított, mondandóját az MTI adta ki "túlzó, hatásvadász címmel".