Átok ül a sydney-i olimpia magyar sportolóin? Csollány, Benedek, Kolonics - már hat akkori érmes halt meg fiatalon

Egymást követték a tragédiák. 

2022. január 27., 10:43

Szerző:

Nem Csollány Szilveszter az első elhunyt sportoló, aki 2000-ben dobogós helyen végzett a Sydneyben. Az aranyérmes tornász a hatodik olyan sportoló, aki fiatalon halt meg, és 2000-ben dobogóra állt az Ausztráliában megrendezett ötkarikás játékokon – írja budapestkornyeke.hu. 

„Több bánatot okoz a Sydney olimpia 22 év után, mint amennyi örömet adott 2000-ben”

– írja közösségi oldalán Nagy Tímea  2x-es olimpiai bajnok, 6x-os világbajnok, Európa-bajnok párbajtőrvívó, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének Elnöke „Igaly Dia, Benedek Tibor és most Csollány Szilveszter. Mindhárman érmet nyertek a Sydney olimpián. Mindhárman olimpiai bajnokok. Mindhárman már angyalok. Kolonics Gyurit kihagytam a bajnokok közül akik olimpiai bajnokként mentek el” – teszi hozzá Nagy a Facebookon. 

A következő sydney-i olimpia bajnokaink hunytak el tragikusan fiatalon: 

  • A női kézilabda-válogatottal ezüstérmes Kulcsár Anita 2005. január 19-én, 28 évesen halt meg végzetes autóbalesetben.
  • Az 500 méteren kenusegyesben aranyat nyert Kolonics György 2008. július 15-én a pekingi ötkarikás játékokra készült, amikor edzés közben elhunyt. A kenus halálát hirtelen szívmegállás okozta, mint később kiderült, a tragédiát egy szívtágulattal járó szívizombetegség okozta.
  • Benedek Tibor 2020. június 18-án hunyt el,  47 éves korában győzte le a gyilkos kór, amely ellen évek óta küzdött. Sydneyben az első aranyát szerezte meg a Kemény Dénes-féle férfi vízilabda-válogatott vezére.
  • az 1000 méteren kajak kettesben bronzérmes Veréb Krisztián 2020. október 24-én, egy motorbalesetben hunyt el.

  •   A sportlövő Igaly Diána, Sydneyben még "csak" bronzérmet szerzett, négy évvel később, Athénban nyert olimpiai bajnoki címet. 2021 április 6-án hunyt el a koronavírus-fertőzés miatt. 57 éves volt. 

     

  • Csollány Szilveszter hétfő délután halt meg 51 éves korában, szintén koronavírusban. A tornász Sydneyben aranyérmet szerzett.

(Kiemelt kép: felső sor: Kulcsár Anita, Kolonics György, Benedek Tibor; alsó sor: Veréb Krisztián, Igaly Diána, Csollány Szilveszter. Fotók: AFP, MTI, wikimedia commons)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.