Lassan már a műtőben kell ellátni a koronavírusos betegeket az egyik fővárosi kórházban

Az ápolók túlterheltek, és hiány is van belőlük.

2021. november 12., 15:14

Szerző:

A legtöbb kórházi beteg oltatlan, van olyan műszak, amikor akár 3 beteget is elveszítenek, és lassan újra meg kell nyitni a műtőt is, hogy ott lássák el a betegeket – ezekről a tapasztalatokról beszélt Varga Zoltán Péter ápoló a Spirit Fm reggeli Aktuál című műsorban.

Varga Zoltán Péter, aki az egyik fővárosi kiemelt Covid Centrum intenzív osztályán dolgozik, azt mondta, figyelemre méltó, hogy bár nem reprezentatív minta, de

a hozzájuk kerülők nagy többsége, 92-94 százalékuk oltatlan.

A legnagyobb gond, hogy az ápolók túlterheltek, ő maga is egészségügyi felsőoktatási hallgatóként került be a kórházba segíteni. Azt mondta, jelentős eszköz- és gyógyszerhiányt nem tapasztalt, de a legfáradtabb kollektívával dolgoznak együtt, akik közt volt olyan is, aki szívrohamot kapott. 

„Valóban nálunk is orvostanhallgatók, felsőoktatási hallgatók látnak el feladatokat, kórházon belül átvezényeltek, de még a műtőből műtősfiúkat is vezényelnek hozzánk, hogy segédápolói feladatokban segédkezzenek, annyira kevesen vagyunk” – mondta. Elmondása szerint az sem egyedi, hogy elveszítenek beteget.

„Volt nekem is több, akin már sajnos nem lehetett segíteni. Van olyan műszak, amikor egy embert sem veszítünk, és van, amikor kettőt, hármat is akár”

– mesélte az ápoló. A faliújságon ugyan ki van írva, hogy minden segítséget megad a kórház a trauma feldolgozására, de szerinte hiába, hiszen folyamatosan 12 órákban dolgoznak, így közte nincs idejük a kórház által biztosított pszichológushoz menni, hanem inkább alszanak.

Varga Zoltán Péter meggyőződése, hogy a betegjogok tiszteletben tartásával meg kellene mutatni, ami az intenzíven zajlik, mert az oltáselleneseknek fogalma sincs róla, mi történhet velük. „A harmadik hullám volt a legdurvább, volt olyan, hogy a tizenegynéhány ágyas osztályon 21 beteget is elláttunk, jelen pillanatban itt még nem tartunk, van 1-2 szabad hely, de lassan újra megnyitjuk a műtőket kórteremnek” – mondta a jobbik önkormányzati képviselője a Spirit Fm-en.

(Kiemelt képünk illusztráció. Budapest, 2021. február 19. Ápolónő (b) asszisztál egy orvosnak az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. február 18-án. A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014 óta február 19-e, Magyarország első főápolója, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulója a magyar ápolók napja. MTI/Balogh Zoltán)