L. Simon László szerint Tusványos nem egy pártrendezvény, hanem a zenéről szól

2019. július 31., 09:27

Szerző:

L. Simon László szerint az egyetlen szempont Tusványos fellépőinek kiválogatásakor, hogy jó zenét játszanak. A fideszes országgyűlési képviselő ezért azt nyilatkozta a Klubrádiónak, hogy Szentesi Zöldi László tévedett, amikor az erdélyi fesztivál szervezőit amiatt kritizálta, hogy meghívták Lovasi Andrást és a Quimbyt.

– Szentesi Zöldi László is tévedhet, kinek nincsen meg a joga a tévedéshez? – tette fel a kérdést L. Simon László.

Szentesi Zöldi László kormánypárti újságíró pár napja közösségi oldalán fakadt ki amiatt, hogy a fesztiválra rendszeresen meghívják a hazai liberálisok sztárjait is zenélni, akiket Orbán-és magyarfóbiás alibi előadóknak minősített. Szentesi Zöldi később törölte írását.

L. Simon szerint azonban tudomásul kell venni, hogy az erdélyi fiatalok a magyar könnyűzenének azt a szegmensét is szeretik, akik még történetesen nem szimpatizálnak a kormánnyal.

– Tusványos nem egy pártrendezvény, nem egy kormányrendezvény, alapvetően kormánypárti politikusok vesznek részt vitákban, sok más érdekes és izgalmas ember társaságában. Ezzel együtt is én úgy gondolom, hogy egy ilyen fesztiválon helye van olyanoknak, akiknek a közéleti megnyilvánulásai nem éppen a jelenlegi kormány támogatók

– fogalmazott egykori kultúráért felelős államtitkár.

Tusványos - Orbán Viktor előadása
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Hozzátette, hogy Lovasi András remek zenész, ő is szereti a számait, és a rendezvényen mindenkinek helye van, aki jó zenét csinál.

– Ez az egyetlen kritérium, nem az, hogy bárki, így akár Szentesi Zöldi László a fellépőket szélsőjobboldalinak, szélsőbaloldalinak vagy éppen középen állónak titulál. Ez indifferens. Jó zene, a fiatalok szeretik, jöjjenek. Erdély legnagyobb és a Kárpát-medence meghatározó kulturális fesztiváljára, van, aki azért megy, hogy Quimbyt hallgasson, van, aki azért, hogy Ákost, más pedig azért, hogy Orbán Viktort

– jegyezte meg.

L. Simon László arról is beszélt, hogy a tusványosi program egyik beszélgetésén közölte, hogy nem lehet folyton bírálni a németeket azzal, hogy nem értik, mit jelent Európa, a politika és a tudomány szerepét el kell választani egymástól. Ez utóbbi megjegyzéséről most a Klubrádióban kijelentette, hogy ezt nem a Magyar Tudományos Akadémia körüli történésekről mondta.

Szerinte Beer Miklós váci püspök nem azt nyilatkozta a napokban a hvg.hu-nak, hogy valaki leszólt neki a pártközpontból vagy az érsekségről a tavalyi választás előtt, hogy fogja be a száját.

– Annyi történt, hogy politikai körből baráti tanácsot kapott

– mondta a politikus.

Hangsúlyozta, hogy Beer Miklóst nagyon sokra tartja, rendes keresztény konzervatív embernek, ezért méltatlannak gondolt néhány személyét ért támadást.