Legyőzte a kuvikot az erdei fülesbagoly, ő lett az év madara

2020. január 6., 13:41

Szerző:

Az erdei fülesbagoly lett a 2020-as év madara a Magyar Madártani Egyesület (MME) internetes szavazásán. A 6576 voks közül toronymagasan, 48 százalékkal nyert, a szavazatok 35 százalékát a füleskuvik, míg a maradék 17-et az uráli bagoly gyűjtötte be.

Az erdei fülesbagoly lett a 2020-as év madara Erdei fülesbagoly
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyarország leggyakoribb bagolyfajának számít az erdei füles. Egyébként is hatalmas elterjedési területű madár, Európában, Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában egyaránt költ, a világállomány 28 százaléka él Európában, hazánkban állományuk 6,5-12 ezer pár közé becsülhető.

Az MME oldalán szavazók megválasztották az év hüllőjét is, ami a keresztes vipera lett. Ugyan hazánkban csak szigetszerűen fordul elő, az egyik, ha nem a legnagyobb elterjedésű hüllő a földön: Nyugat-Európától egészen a Távol-Keletig elterjedt, északon a sarkkörön túl hatol. Ám itthon és Európa más részein is elsősorban az élőhelyeinek eltűnése veszélyezteti. Emellett a klímaváltozás is veszélyt jelent a fajra, amely Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. A hiedelmekkel ellentétben a keresztes vipera ritkán támad emberre. Leggyakrabban sokkal azelőtt elmenekül, hogy az ember észrevenné. Menekülési út hiányában hangos sziszegéssel, fújtatással próbálja elijeszteni a támadóját, majd villámgyorsan mar.

 

17:30

A kedvező időjárásnak köszönhetően idén sok strand korábban nyit, mint az előző években. Május elsején már egészen sok strand látogatható lesz, a hétvégén pedig még több helyen csobbanhatunk.

13:48

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.