Külön parkolót kaptak a nők egy Váci úti mélygarázsban

Külön női parkolót alakítottak ki Budapesten az egyik Váci úti irodaház parkolójában, az érintettek nincsenek elragadtatva a lehetőségtől.

2023. május 25., 10:26

Szerző:

Külön női parkolót alakítottak ki az egyik Váci úti irodaház parkolójában, a mélygarázsban. A helyszínen megkérdezett nők többsége szerint hímsovinizmusról van szó – írja az Index.

Hasonló kezdeményezés 2015-ben volt akkor egy szegedi bevásárlóközpont a biztonságérzet növelésével indokolta női parkolók kialakítását. Akkor, az Árkád Szeged Bevásárlóközpont munkatársa azt nyilatkozta a Délmagyarnak, hogy felmérések szerint a hölgyek egy része nem érzi magát biztonságban a zárt parkolóházakban. A női vezetőknek fenntartott helyek a bejárathoz közel vannak, jól megvilágítottak, egyes esetekben pedig kamera is figyeli őket. Méretben nem különböznek a többitől.

Az Rtl.hu idézi a BBC egy cikkét, amely szerint évekkel ezelőtt azért hoztak létre női szektorokat dél-koreai parkolókban, mert több erőszakos bűncselekmény is történt a mélygarázsokban, így a biztonság növelése érdekében arra kötelezték a nagyobb parkolókat, hogy a helyek legalább tíz százalékát – lehetőleg a bejárathoz közel – női parkolónak jelöljék ki. 

Európában egyre több helyen alakítanak ki női parkolókat, Németországban például már sok többszintes parkolóban vannak olyan helyek, amiket kizárólag nők vagy gyermekes családok használhatnak –írja a Telex

(Képünk illusztráció. Forrás: Szabó Tibor/Pexels.com)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.