Közösen mozgósít és közös listáról vagy más együttműködésről is egyeztet az ellenzék a májusi EP-választásokra

2019. január 7., 15:46

Szerző:

– Közös mozgósító kampányt kezd az ellenzék, amelyhez független civilek, szakszervezetek és más szakmai szervezetek, illetve közszereplők csatlakozását is várják – közölte Facebook-oldalán Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője éppen a május 26-i EP-választások kapcsán ma délelőtt rendezett ellenzéki egyeztetésről számolt be. Eszerint az ellenzék különböző politikai szereplői egyetértettek abban, hogy a hagyományosan alacsony részvételű uniós voksolás iránti érdeklődés és közfigyelem fokozása elengedhetetlen, hiszen sorsdöntő jelentőségűnek tartják, milyen lesz a következő Európai Parlament összetétele.

Éppen ezért számos együttműködési forma felmerült már, amióta a rabszolgatörvény ügyében azonos platformra tudtak kerülni az Orbán-kormány politikájával szemben álló pártok. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a szombati kormányellenes tüntetésen a közös ellenzéki EP-lista, valamint a közös önkormányzati indulás ötletét is.

Ujhelyi István megerősítette, felmerült a közös lista, de egyelőre tovább egyeztetnek arról, hogy milyen konstrukcióban lehet leginkább mozgósítani azt a 2,8 millió kormányellenes szavazópolgárt, akik tavaly tavasszal nem a Fidesz-KDNP-re, hanem valamely más formációra voksoltak.

Mindehhez az ellenzék egy európai minimumot fogalmaz meg, ezzel fognak, várhatóan közösen kampányolni.

Hasonlóképp a közös pontok meghatározásának fontosságáról és az együttműködésről beszélt az MSZP másik uniós képviselője. Szanyi Tibor az ATV-ben fejtette ki, reálisnak tart egy 13-14 mandátumos ellenzéki EP-listát is. A szocialista politikus szerint az is elképzelhető, hogy két ellenzéki lista jöjjön létre, de matematikailag nagyobb esélyt lát a jó szereplésre, ha a teljes ellenzék a Jobbikkal együtt indul neki az EP-választásoknak.

Az együttműködés lehetősége láthatóan a kormányoldalon is felkavartja a kedélyeket:

„Gyurcsány-Jobbik-Szél-Hadházy-MSZP-LMP-Momentum-Párbeszéd és a többi, és a többi összeborulással végre megvalósul Soros György régóta dédelgetett álma” – írta hétfői Facebook-bejegyzésében Deutsch Tamás. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint ugyanis ezt jelentené, ha az ellenzék egységes listával indulna neki a tavaszi EP-választásoknak. Szerinte mindez a bevándorláspártiak közösségét hozná létre, de azt is hozzátette: „Legyen már Sargentini a listavezető! És a közös jelmondat pedig: Hajrá, Soros-terv, hajrá, ellenzék! Lécci, lécci, lécci!"

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Miniszterelnökség által aláírt támogatói szerződésnek köszönhetően a tavaly októberben megrendelt húsz szerelvény mellett további 31 új modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamossal bővül a fővárosi járműflotta.

A főváros vezetése elkötelezett amellett, hogy a jelenlegi belvárosi „autópályák” helyett újjáéledő sugárutak legyenek Budapesten, ezért a városlakók, gyalogosok és kerékpárosok érdekeit szem előtt tartva újítják meg a Váci utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat és az Üllői utat - jelentette be a főpolgármester pénteken Budapesten.