Húsvéti ajándék a kulturális dolgozóknak: elvennék a közalkalmazotti státusukat

2020. április 11., 14:33

Szerző:

Egy hosszú hétvégét hagytak annak a törvénytervezetnek az egyeztetésére, amely

megszüntetné a kulturális dolgozók közalkalmazotti státusát.

Persze a kormányzati Veritas Intézetre mindez természetesen nem vonatkozik, ott meghagynák ezt a kiváltságot. 

Idézzük a hivatalos szöveget: „A munkáltató 2020. július 15-ig írásban közli a közalkalmazottal a további foglalkoztatást biztosító munkaszerződés tartalmi elemeire vonatkozó ajánlatot. Az ajánlatot úgy kell megtenni, hogy az abban szereplő munkabér összege nem lehet alacsonyabb mértékű annál, mint amekkora összegre a közalkalmazott illetményként – ideértve a fizetési osztály és a fizetési fokozat szerint megállapított illetményt, az illetménykiegészítést, az illetménypótlékot és a rendszeres keresetkiegészítést – 2020. október 31-én jogosult lenne”.

Közalkalmazottak egy korábbi, budapesti tüntetésen

Vagyis, a szövegből kiolvasható, hogy utóbbi dátum után már

szabadon lenne csökkenthető a dolgozók fizetése, mindenféle kötöttség nélkül.

Ha nem sikerül megállapodni, akkor a munkaviszony egyszerűen megszűnik. 

Még egy érdekes dolog kiderül a javaslatból: „Az állami és a települési önkormányzati fenntartású muzeális intézmény, könyvtár, közművelődési intézmény és közösségi színtér elkötelezett az Alaptörvényben rögzített alapelvek mellett”.

Megjegyezzük, az Alaptörvény a legmagasabb szintű jogszabály, azzal alacsonyabb törvény nem ellenkezhet, így kissé érthetetlennek tűnik, ezt miért kellett beleírni. Továbbá az is homályos, hogyan fog mindez a gyakorlatban kinézni.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.