Kötelező katonai sorozásra hívják be a közmunkásokat

Levelet kaptak a Győr-Moson-Sopron megyei közmunkások, melyben az áll: meg kell jelenniük a magyar honvédség sorozásán, mert ha nem, akkor hónapokra elesnek mostani munkájuktól – írja a . Azoktól is elveszik a közmunkát, akik nem fogadják el a felajánlott állást. Akit alkalmasnak találnak a toborzáson, abból szerződéses katona lesz.

2016. július 25., 14:39

„A Magyar Honvédség toborzást szervez a közfoglalkoztatottak szerződéses katonai jogviszony-létesítési lehetősége érdekében„ – ez áll a levélben, amelyben „állásajánlatként” nevezték a megkeresést.

Ez azonban egy visszautasíthatatlan ajánlat: hatvan napra törölhetik ugyanis az álláskeresők nyilvántartásából azt, aki a toborzási tájékoztatón nem jelenik meg, az ugyanis a levél megfogalmazása szerint „kötelező”.

A behívott közfoglalkoztatottakat a levélben emlékeztetik arra a törvényre is, miszerint az álláskeresőt három hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha a felajánlott, a rendelkezéseknek megfelelő munkahelyet nem fogadja el.

A toborzásra behívott közfoglalkoztatottakon alkalmassági teszteket, fizikai felmérést végeznek. Ha ezen nem felelnek meg, nem kapnak a katonaságtól állásajánlatot, s mostani munkaadójuknál közfoglalkoztatottként dolgozhatnak tovább. Ha viszont megfelelnek, szerződéses katonának hívják őket. Vagy egyenruhát öltenek, vagy hónapokra elveszíthetik közfoglalkoztatotti státuszukat, munkájukat – írja a Kisalföld.

Gyomaendrődön beintettek a közmunkások

Korábban, márciusban a gyomaendrődi járási hivatalba

hívott közmunkásokata honvédség. A meghívóban egyértelművé tették, hogy aki nem megy el a meghallgatásra, azt kizárják a további közmunkából.

A háromnegyed órás tájékoztató végén feltették a kérdést, hogy ki akar jelentkezni a honvédségbe, de a 40 megjelent közül senki sem akart élni a lehetőséggel.

Az Index tudósítása szerint a tájékoztatón a a honvédség egyik munkatársa azt mondta: senkit sem érhet retorzió, ha nem fogadja el a lehetőséget.