Kósa Lajos 83 éves édesanyja kiszállt a sertéstenyésztő cégből, nem lízingel BMW-ket, nem kéri vissza a pénzét és nem stróman

2019. május 14., 18:26

Szerző:

Március közepén eladta üzletrészét és kiszállt a sertéstenyésztéssel foglalkozó Méker Kft.-ből Kósa Lajos fideszes politikus 83 éves édesanyja – tudta meg a 24.hu.

Kósa Lajosné nyugdíjazása előtt védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozott. A cégadatbázis szerint összesen 46,5 millió forint névértékű üzletrészt adott el egyenlő arányban a társaság másik két – eddig kisebbségi – tulajdonosának.

A cég ezzel teljes egészében egy mátészalkai testvérpár tulajdonába került.

A portál emlékeztet arra, hogy az idős asszony 2015-ben 45 millió forintot fizetett be a cég kasszájába, amelynek visszafizetéséről nagyvonalúan lemondott. A cég nem tisztázta a lap érdeklődésére azt, hogy miként állt 2015-ben ekkora összeg az asszony rendelkezésére.

A Kósáné tulajdonába került Méker Kft. először akkor kapott figyelmet, amikor kiderült, hogy a társaság 123 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert egy sertéstelepek korszerűsítését támogató pályázaton. Később lemondtak az összegről.

Kósa Lajos mindezt annyival kommentálta, hogy nem nyilatkozik magánemberek magánügyleteiről, és ekkor hangzott el azóta elhíresült mondata, miszerint

„Édesanyám nem strómanja senkinek sem.”

A 24.hu tavaly novemberben írta meg azt is, hogy a politikus édesanyjának cége három nagy értékű járművet lízingel. Köztük egy olyan BMW motort is, amivel a Fidesz országgyűlési képviselője megjelent a kormánypárt 2017-es szeptemberi kihelyezett frakcióülésén.


Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.