Korszerű buszokkal újulhat meg a fővárosi járműpark 2023-ban

A buszok előreláthatólag 2023 tavaszán állnak forgalomba.

2021. szeptember 17., 20:25

Szerző:

Korszerű, környezetbarát autóbuszokkal újulhat meg a fővárosi járműpark 2023-ban annak köszönhetően, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közbeszerzési eljárásokat indított a közforgalmú buszjáratok üzemeltetésére. A BKK-nak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írták, hogy eredményes közbeszerzési eljárások esetén az új megállapodások a meglévő, de lejáró szerződéseket váltják ki. Mint írták, 2023-ban modern szóló és csuklós buszok állhatnak forgalomba.

A közbeszerzési eljárásokat a 2013-ban forgalomba állt 75 szóló és 75 csuklós busz 2023-ban lejáró szolgáltatási szerződéseinek pótlására indították. Az új szerződések a tervek szerint tíz évre szólnak, és további két évvel meghosszabbíthatók. Ezek – a korábbiakhoz hasonlóan – ugyancsak 150 új busz (75 szóló, valamint 75 csuklós) forgalomba állításával végzett szolgáltatást foglalnak magukban.

Mint írták, az előreláthatólag 2023 tavaszán forgalomba álló új buszoknak köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala. Hozzátették: elvárás a járművekkel szemben, hogy megfeleljenek a környezetvédelmi szempontoknak, emellett olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkezzenek – tágas férőhely, légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztatási rendszer –, amelyek növelik az utasok komfortérzetét. A BKK kiemelte, hogy a fővárosi járműflotta folyamatosan fejlődik.

(Kiemelt kép: BKK-BKV telephely 2021. 06. 01. Fotó: Merész Márton)

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.