Tények és tévhitek – Tisztázza a média és a közösségi oldalak félrevezető állításait a koronavírusról Dr. Szauder Ipoly

2020. április 2., 19:00

Szerző:

Igaz, hogy a legnagyobb veszélyben a viszonylag jó fizikai állapotban lévő idős emberek vannak, akiknek a karbantartott magasvérnyomás-betegségükön kívül nincs más bajuk?

Egyértelműen nem. Önmagában a magas vérnyomás nem okoz veszélyt. Ugyanis megfelelő orvos-szakmai elemzéssel, az adatok mögé nézve kiderül, hogy a gondos orvosi ellenőrzés alatt álló, szövődménymentes magas vérnyomásos embereknek sem kell jobban félniük másoknál.

Igaz, hogy a szív működését is befolyásolja a vírus?

Ez így pontatlan és félrevezető, mert nagyon ritkán befolyásolja a vírus közvetlenül a szív működését, de egyéb hatásai a már korábban károsodott szívre nehezen elviselhető plusz terhet tesz. A vírus a légutakat támadja és elsődleges célpontja a tüdő. A legsúlyosabb szövődménye az egész tüdőre kiterjedő, súlyos tüdőgyulladás légzési elégtelenséggel.

A már meglévő szívbetegség azért súlyosbodik, mert a gyulladásos tüdőben kevésbé oxigenizált vérből többet kell a szívnek továbbítania a szervek megfelelő vérellátására, ez pedig a szív nagyobb terhelését jelenti.

Hasonlóképpen terheli a szivet az emelkedett vérnyomás, ezért is fontos a vérnyomás jó beállítása, mert így csökkenthető a szív többlet terhelése.

 

Igaz, hogy a nyugati arrogancia miatt lett több betegség Európában és Amerikában, mint Ázsiában?

Nem. Téves és szenzációhajhászó meghatározás. Nem arrogancia ugyanis a felelőtlenség és a nagyfokú individualizmus, amely az óvintézkedések és a szabályok be nem tartásával növelte a betegek számát. Időben lépve megóvhatjuk a lakosságot, újraszervezve a háziorvosi, kórházi ellátást, figyelembe véve a hazai sajátosságokat, valamint a WHO és egyéb nemzetközi szervezetek ajánlásait. Az intézkedéseket pedig a felmérések szerint a lakosság nagy része elfogadja és betartja.

Igaz, hogy a kijárási korlátozás vagy tilalom csökkenti a járvány terjedését?

Igen, a nemzetközi, elsősorban kínai tapasztalatok alapján a fertőzöttek 86 %-a fel nem ismert vírushordozó volt, akik elterjesztették a járványt és a diagnosztizált esetek 79 %-a tőlük kapta el a betegséget. Ezt lehet megelőzni a kijárási tilalommal, ez Kínában és más országokban is bebizonyosodott. 

Igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen?

Részben, ugyanis a viselőjét kevésbé védi:

a fedetlen arc részeken, hajon is megülhet a vírus és a maszk piszkálgatásával, óvatlan levételével-elhelyezésével elszórhatjuk. Ugyanakkor a többi embert védi a még nem ismert, tünetmentes fertőzöttektől.

Az idősek könnyebben elkapják a vírust?

Nem igaz, a fiatalok éppolyan könnyen elkapják. Az erről szóló újságcikkekben összekeveredett az elkapás és a lefolyás. Viszont a betegség az idősebbeknél súlyosabb lefolyású lehet. 

Koronavírus - Izrael
Fotó: Abir Szultan

Súlyosabb lefolyású-e a betegség az idősek esetében?

Igen, többnyire, mivel az immunrendszer időskori csökkent védekező képessége részben a gyakoribb társbetegségek (elsősorban szív-, tüdő- és daganatos betegségek) miatt lehet súlyosabb a lefolyás. 

Enyhébb lefolyású fiataloknál?

Igen, többnyire, mivel jobb az immunrendszer védekező képessége és nincsenek a vírusfertőzést súlyosbító társbetegségek. A fiatal, súlyos állapotúak többségénél is társbetegség állt a háttérben.

Mivel a fiataloknál gyakoribb a tünetmentesség, ők a panaszmentes vírushordozók és szerencsétlen esetben a fertőzést terjesztők-átadók. 

Koronavírus - Budapesti város- és életképek
Fotó: Balogh Zoltán

A vitaminok megvédenek-e a fertőzéstől?

Nem. Semmiféle fertőző betegségtől nem védenek meg. A C-vitamin nagy dózisban bizonyos vélemények szerint javíthatja az immunrendszer védekezését vírusbetegségekben. Ugyanakkor a zsírban oldódó vitaminok (A, E, D, K) felesleges, túlzott fogyasztása káros is lehet. 

Tömény alkohol fogyasztása öli-e a vírusokat?

Nem, ugyanis mire az alkohol a vírushoz juthatna, nagyrészt lebomlik, ezért nem hat. A 70 %-os vagy annál magasabb alkoholtartalmú italok viszont külsődleges (pl. kéz) fertőtlenítésre is jók. Pozitív hazai példa: Abán és Csopakon a polgármesterek javaslatára pálinkából újradesztillálással állítottak elő 70 %-os fertőtlenítőt. 

Az inhalálás öli-e a vírusokat?

Nem, mert az a hőfok, amelyen a vírusok elpusztulnának, károsítja a légutakat. De a hő vagy inhaláló szer nem is jut el a már a szervezetben lévő vírusokhoz. 

Szabad-e kimennünk az utcára, ha úgy érezzük, szokatlan tüneteink (gyengeség, izomfájdalom, hőemelkedés, száraz köhögés, felső légúti hurut) vannak?

Nem, maradjunk otthon és minél előbb konzultáljunk háziorvosunkkal (telefonon vagy interneten). Amennyiben a gyanú megalapozott, ők tudnak tanácsot adni, intézkedni. Alapelv: tartsuk be a megelőzés szabályait, alkalmazzunk minden rendelkezésünkre álló védekező lehetőséget. Óvakodjunk a félretájékoztatástól, az álhírektől!

 

Dr. Szauder Ipoly belgyógyász, kardiológus, hypertonológus a Kardiológiai Diagnosztikai és Hypertonia Központ igazgatója, aki 2001-től 2005-ig a Csepeli Weiss Manfréd Kórház Belgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa, valamint 2005 és 2008 között az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Belgyógyászati és Fertőző Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosa volt. Szakmai életrajza, tudományos munkássága bővebben erre a linkre kattintva ismerhető meg.