Lehetetlen meggátolni, hogy Magyarországot is elérje a koronavírus – állítja a volt tisztifőorvos

2020. február 25., 10:47

Szerző:

A járvány folyamatosan változó dinamikus rendszer, amelyhez alkalmazkodni kell, ezért vált szükségessé az eddigi eljárásrend megváltoztatása - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Müller Cecília hozzátette: folyamatosan nyomon követik a járványügyi helyzetet a világban, azon belül Európában.

Az olaszországi események szükségessé tették, hogy kiterjesszék az eddigi "eset" definíciót. Most már nemcsak az érintett kínai tartományokból, hanem az Olaszországból és más országokból érkezőkre is összpontosítanak. Kiemelten figyelnek az olyan esetekre, ha valakinek súlyos légúti tünetei vannak és kórházi kezelést igényel, továbbá ha valaki olyan helyről érkezett, ahol valószínűsíthető a betegség terjedése és legalább egy tünete van (lázas vagy köhög) - ismertette.

Elmondta, mivel Debrecenbe is érkeznek Olaszországból repülőjáratok, a debreceni járatokra is kiterjesztették a szűrést, a testhőmérséklet mérését. Az ezzel kapcsolatos eljárásrend nem változott, ha valakinek 38 fok feletti a hőmérséklete és a vizsgálatok alapján a szakemberek szerint gyanúra ad okot, akkor a Szent László Kórházban elkülönítik, amíg igazolódik vagy sem a betegség.

Koronavírus - Vizsgálják az Olaszországból érkezőket a de Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én.
Fotó: Czeglédi Zsolt

Müller Cecília azt mondta, hogy

a szájmaszkot szükségtelen hordania azoknak, akik tünetmentesek

– írta az MTI.

A volt tisztifőorvos, Falus Ferenc szerint lehetetlen meggátolni, hogy Magyarországot is elérje a koronavírus, ez bármikor ideérhet,

feltéve egyáltalán, hogy még nincs itt.

hvg.hu nak úgy fogalmazott: "Lehetnek már itthon is betegek, vírushordozók, csak még nem került kórházba olyan súlyos beteg, akinél azonosították volna a betegséget." 

A szakemberek tapasztalata szerint a Kínában terjedő járvány miatt is kisebbfajta pánik alakult ki itthon, kiszámíthatatlan, hogy egy olasz helyzetre hogyan reagálnak majd az emberek. Gyanús mindenki, aki Olaszországból jön? Vagy csak akkor, ha tüsszög? Mit tegyen, aki Északon járt? Maradjon otthon két hétig? Ez már csak azért is jogos kérdés, mert hétfőn pont egy hasonló eset történt a romániai Sztojkafalván – teszi hozá a lap. 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.