Katasztrofálisnak látja a magyar Covid-helyzetet egy amerikai kutatócsoport

2020. október 2., 22:16

Szerző:

A Bill Gates alapítványa által támogatott Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) szerint katasztrofális fordulatot vehet a magyarországi koronavírus-járvány - írja a Magyar Hang nyomán a hvg.hu.

A Washingtonban működő Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) többek közt a milliárdos Bill Gates támogatásának hála jöhetett létre. Az intézet a koronavírus-járvány szempontjából is fontos szerepet tölt be, az itt dolgozó szakemberek ugyanis járványmodellezéssel foglalkoznak – és természetesen nem csak az Egyesült Államokra vonatkozóan készítenek lehetséges forgatókönyveket - írja a lap. 

Az IHME elsősorban matematikai modellek használatával végez számításokat és készít előrejelzéseket egy-egy egészségügyi helyzetről, és a magyar koronavírus-kilátásokkal kapcsolatban nem szolgálnak jó hírekkel: szerintük, ha a jelenlegi trendek folytatódnak, és minden úgy marad, ahogy most van, akkor az év végéig több mint 12 500 halálos áldozata lehet a Covid-19-nek Magyarországon, a november végére várt tetőzésre pedig további 35 ezren fertőződhetnek meg.

A napi halálozások számának tetőzését – a jelenlegi trendek alapján – november 19-re teszik az IHME kutatói, de ha mindenki maszkot viselne, az említett csúcsot - elméletben - december elejéig is ki lehet tolni. Ez egyben a napi halálesetek számát is jelentősen csökkentené, elemezte a helyzetet a cikk, megemlítve, hogy az IHME kutatói szerint a magyar járványcsúcs nagyjából egy hónap múlva következhet be, utána pedig lassú apadás indulhat.

 

 

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.