Az első 2-3 hét szabadesés volt – Idősotthonok vezetői mondják el, hogyan állították meg a koronavírust

Feloldották a látogatási tilalmat az idősotthonokban. Ezzel egy hosszú és nehéz időszak ért véget az intézmények életében. Utánajártunk, hogyan védekeztek az ország különböző pontjain a különféle fenntartású idősotthonok a koronavírus ellen. Megoldások és receptek, amelyekkel sikerült életet menteni.

2020. június 21., 08:00

Szerző: Árpási Bence

„Alapvetően biztonságosabbak az otthonok, mint fél évvel ezelőtt.”

Utóbbi gondolatot az Olajág Otthonok főigazgatója fogalmazta meg. Elsőre merésznek tűnik dr. Szirmai Viktor állítása, főleg a Pesti úton történtek fényében, ahol kontrollálhatatlanná vált a vírus terjedése és sok halálos áldozatot szedett a járvány. A történteket természetesen azonnal felkapta a Fidesz és sajtója, hosszasan ecsetelve az ott elkövetett hibákat. Ahol így elharapódzik egy járvány, akkor ott mindenképpen felmerül a fenntartó felelőssége, legyen az önkormányzati, állami vagy egyházi intézmény.

A nyilvántartás szerint Magyarországon 1035 ilyen intézmény van. Csak a 2018-as adatok állnak rendelkezésre. Ennek értelmében 55 ezer férőhely volt összesen. A legnagyobb fenntartók az egyházak, őket követik az önkormányzatok, központi költségvetési szerveké és kisebb számban vannak alapítványi vagy éppen a civil fenntartásban lévők.

Koronavírus - A gyomaendrődi idősek otthonaA Térségi Szociális Gondozási Központ Őszi Napsugár Idősek Otthonának egyik lakója a gondozója segítségével (j) Skype-on beszélget hozzátartozójával a Térségi Szociális Gondozási Központ Őszi Napsugár Idősek Otthonában 2020. május 4-én.
Fotó: Rosta Tibor

A kihasználtsági arány pedig 96%-körül mozog.

Nem csak Magyarországon, de Európa szerte is komoly gondot jelentett, hogy megállítsák a vírust, ha egy idősotthonba bekerült.  

Az EMMI korábbi szociális ügyekért felelős államtitkára Nyitrai Imre azt mondta, ezek az intézmények sem felszerelésben, sem dolgozói létszámban nem voltak felkészülve a járványra. Az ismert orvos Zacher Gábor pedig egyenesen odáig ment, ha egy otthonban megjelenik a vírus 

"akkor nem lehet ezzel a történettel túl sok pozitív dolgot tenni, hanem igenis sajnos végig fog menni az emberek között.”

 

Mint látni fogjuk, utóbbi nem feltétlenül van így.

Min múlik a sikeres védekezés? Körképünkben két egyházi és egy önkormányzati vezetésű idősotthon fenntartóját kérdeztük meg, ahol nem, vagy alig bukkant fel pozitív eset.

Szinte egységesen – fenntartótól függetlenül az volt a kulcskérdés, milyen hamar észlelik a vírust.

Ennek kulcsa pedig a tesztelés. Hiába utasította el nyilvánosan a kormány, magyarázta el Müller Cecília, miért nem ez a jó módszer. Az Olajág Otthonok esetében is viszonylag hamar belefogtak a tesztelésbe. A 168 Órának dr. Szirmai Viktor elmondta, ez egy helyzeti előnyt jelentett a stábnak. Folyamatosan monitorozták a lakók egészségi állapotát, az orvosok figyelemmel kísérték azokat a szaklapokat, amelyek a vírus kezeléséről és tüneteiről tájékoztattak. Emellett a kontaktkutatás is sikerrel járt. Az otthonok szakemberei meg tudták állapítani, miképp került be a falak közé a vírus. Úgy látja,

több tényezőnek is köszönhető volt az, hogy az Olajág Otthonokban végül nem terjedt el a vírus.

Koronavírus - A MÁV Szimfonikusok Zenekar zenehallgatási akci Egy lakó megköszöni a MÁV Szimfonikusok Zenekar Nyiss ablakot a zenének! nevű akciója keretében az Olajág Otthonok bentlakóinak autóból sugárzott komolyzenét Csepelen a koronavírus-járvány idején, 2020. április 8-án.
Fotó: Mónus Márton

Ilyen volt a folyamatos tesztelés, a védőfelszerelések biztosítása, képzések a dolgozóknak és a szigorú korlátozások bevezetése. Hasonló receptet követett egy vidéki intézmény is. Ennek vezetője – mivel a nyilatkozattételt szigorú feltételekhez köti az önkormányzati fenntartó – név nélkül számolt be tapasztalatairól a 168 Órának. Ő maga is a tesztelést, valamint a lakók állapotának folyamatos nyomonkövetését emelte ki. Itt csak néhány mintavétel készült el, amelyet a kórház végzett el, illetve külön kérésre a dolgozó háziorvosa a Nemzeti Népegészégügyi Központtól.

A tömeges tesztelés csak ígéret maradt.

Ugyanakkor sokat segítetek az izolációs szobák is. Ennek – és a korai lezárásnak - köszönhetően nem került be a falak közé pozitív eset,

„csak úgy engedtük vissza a kórházból a lakóinkat, ha elvégezték a szűrést, és az negatív lett!”

– hangsúlyozta. A hírek szerint a Pesti úton éppen az volt a baj, hogy az egészségügyi intézményekből került be a betegség. 

A Mátészalkán található Szatmári Református Egyházmegye Idősek Bentlakásos Otthonának intézményvezetője elsősorban a fenntartó szerepét emelte ki. Bráder Zoltánné a 168 Órának elmondta,

eszközhiány sosem volt. Ha azt jelezték a református egyháznak (ők működtetik az otthont), akkor „sose mondtak nemet, mindig tudtunk védőeszközöket vásárolni, hogy a védekezés hatásos és hatékony legyen.”

Koronavírus - Járványügyi ellenőrzést tartottak a mátész Az ellenőrzést végző Mátészalkai Járási Hivatal népegészségügyi osztályának munkatársai és Bráder Zoltánné intézményvezető (j) az izolációs részlegben a Szatmári Református Egyházmegye által fenntartott mátészalkai idősek bentlakásos otthonban 2020. május 14-én. 
Fotó: Balázs Attilaentlakásos otthonában 2020. május 14-én. 

A szakember úgy látja, óriási szerepe és felelőssége van a fenntartónak. Hangsúlyozta, a sikeres védekezéshez kellenek a jó munkatársak és a korlátozások is. A 168 Óra által megkérdezett vidéki intézményvezető is hasonlóan látja, azzal a kitétellel, hogy szerinte egy magántulajdonú idősotthonnak sokkal nagyobb mozgástere van, akár az eszközökben, akár a fejlesztések területén. A meghozott döntések miatt egy pozitív eset sem történt egyik otthonban sem. Noha az Olajág Otthonokban megjelent a vírus, de sikerült kontroll alatt tartani.

„Az első megjelenést követő 2-3 hetet pedig nem kívánom senkinek, mert az egy szabadesés volt.”

– fogalmazott dr. Szirmai Viktor. Ugyanis ebben az időszakban bukkantak fel azok a pozitív esetek, akik csak később mutatják a tüneteket. Ezt követően az otthon feladatai is megváltoztak, az volt a cél, hogy ne legyenek további fertőzések. Utóbbit végül sikerült megakadályozni.

Szinte egységesek abban is a beszámolók, hogy mind a dolgozók, mind a lakók megértéssel fogadták a korlátozásokat, mert tisztában voltak vele, ezek az ő biztonságukat szolgálják.

A lapunk által megkérdezett intézményvezetők szavaiból megtudhatjuk, sokat tanultak a járvány alatt és ezek a tapasztalatok a későbbiekben felhasználhatók. Emiatt sokkal felkészültebben várják a jövőbeli hasonló pandémiás állapotokat - véli dr. Szirmai Viktor. Bráder Zoltánné is azt emelte ki, megtanulták használni a különféle védőeszközöket és a fertőtlenítő eljárásokat,

„sokszor mondtam a kollégáknak, hogy egy kis fertőző osztály jött létre nálunk, mivel fel kellett arra készülnünk, hogy ha van egy pozitív eset, akkor házon belül tudjuk ápolni ameddig csak lehet.”

Koronavírus - Járványügyi ellenőrzést tartottak a mátész Az ellenőrzést végző Mátészalkai Járási Hivatal népegészségügyi osztályának munkatársa az izolációs részlegben a Szatmári Református Egyházmegye által fenntartott mátészalkai idősek bentlakásos otthonában 2020. május 14-én.

A másik fontos tapasztalat pedig a tesztelés és a megfelelő minőségű védőeszközök biztosítása.

Ugyanakkor a Pesti úti idősek otthona körül kialakult sokszor nemtelen adok-kapok rosszabb képet mutathat az ilyen intézmények állapotáról, mint amilyenek azok a valóságban. Emiatt pedig sokakban meginoghatott az intézmények iránti bizalom.

Már csak azért sem fog változni az igény - véli dr. Szirmai Viktor - mert az emberek általában akkor keresnek meg egy ilyen intézményt, amikor egy élethelyzetre nem tudnak más megoldást találni. Ezek jellemzően az elmagányosodás, egészségügyi probléma, a közösség iránti igény. Utóbbi problémákra az idősotthonok megoldást tudnak kínálni, így mindenki teljes életet tud élni. Emellett

egy idősotthon kényelmet is jelent, továbbá biztonságos a napi ellátása. 

Ezek olyan szempontok, amelyek miatt a kereslet változatlan lesz – vélekedik az Olajág Otthonok főigazgatója. A Szatmári Református Egyházmegye Idősek Bentlakásos Otthonának vezetője is találkozott a Pesti úton történtek negatív hatásával, ugyanakkor a megoldást kulcsát a nyitottságban látja. "Mi az eddigi munkánk során igyekeztünk egy olyan bizalmi légkört kialakítani a családtagokkal, hogy ismerjék meg és elfogadják a munkánkat,

bízzanak abban, jó helyre kerültek a családtagjaik.”

– fogalmazott Bráder Zoltánné.

Ugyanakkor azt többen sérelmezték, hogy az egészségügyi dolgozók bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítéséből a szociális szféra dolgozói nem részesülnek.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.