Negyedik hullám - lesz ami lesz, a kormány nem zárja le az országot újra

Mutatjuk a legfrissebb kormánydöntéseket.

2021. szeptember 15., 11:24

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök Szlovéniába utazott szerdán, így kedden volt a kormányülés, és a Kormányinfót is egy nappal korábban tartják a héten – közölte Gulyás Gergely miniszter a szerdai Kormányinfón.

A járvány következő hullámai az oltások miatt el fognak térni az eddigi három járványhullámtól – mondta Gulyás, hozzátette: a kormány nem akar újabb lezárásokat. A miniszter elmondta, szerinte járványügyi szempontból Magyarország biztonságos ország, de jelenleg is van 400 ezer 60 év feletti, aki nem oltatta be magát.

Gulyás közölte: a kormány kezdeményezte a veszélyhelyzet meghosszabbítását az országgyűlésnél. A veszélyhelyzet meghosszabítása Gulyás szerint semmilyen szabadságjogokkal kapcsolatos korlátot nem jelent, de úgy látják, mint közölte, a gyors reagálás miatt szükség van a lépésre.

A miniszter elmondta: az oltottság szigorúbb szabályozása egyelőre csak felvetésként, de szóba került a munkáltatókkal való tárgyalásokon. Gulyás azt közölte, egyelőre nincs döntés arról, hogy a munkáltató követelhesse az oltást a munkavállalótól, de a miniszter szerint jogos igény, hogy a munkáltató számíthasson a munkavállalóra, emellett a munkavállalók ne veszélyeztessék egymást.

Az oltásokkal kapcsolatban azt mondta a miniszter, bőven van rendelkezésre álló oltóanyag, és folyamatosan érkeznek újabb szállítmányok. Az Európai Unió 12 éven aluliak számára adható új Pfizer-beszerzésével kapcsolatban azt mondta Gulyás, Magyarország is a megrendelők között van.

A kormány értékelte a pápalátogatást is. Gulyás szerint 250 ezren hallgatták a pápai szentmisét a helyszínen vasárnap, a szombati gyertyásmeneten pedig 300 ezren vonultak.

A kormány meghallgatta a pénzügyminiszter tájékoztatását a minimálbér tárgyalásokról. A kormány Gulyás közlése szerint azt szeretné, ha a minimálbér jelentős emelésére már jövő év január elsejével megtörténne. Hozzátette: Erről most tárgyalnak elsősorban a munkáltatókkal.

A miniszter szerint a gazdasági növekedés számai a harmadik negyedévben is bizakodásra adnak okot. Gulyás szerint a legfontosabb az, hogy a kormánynak sikerült túlteljesíteni azt az ígéretét, hogy ahány munkahelyet a vírus megszüntet, annyit újrateremtenek: ma 4.704.000-en dolgoznak Magyarországon.

(Kiemelt kép: Budapest, 2020. október 22. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. MTI/Balogh Zoltán)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.