Kollégái hangos tapssal ünnepelték a Handó Tündét perelő bírót

2017. október 26., 12:23

Szerző:

Kollégái tapssal fogadták a Handó Tünde ellen pert indító Vasvári Csabának, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírójának programismertetőjét a múlt hét elején, amikor mintegy ötszáz fővárosi bíró küldötteket választott maga közül – mondta el  a Magyar Nemzetnek a zárt ajtók mögött zajló esemény egyik résztvevője. A névtelenül megszólaló törvényszéki bírótól azt is megtudtuk, hogy a több mint két tucat jelölt közül egyedül Vasvári kapott hangos tetszésnyilvánítást.

A most megválasztott húsz fővárosi küldött – az ország többi részéről delegált társaikkal együtt – várhatóan télen tartja majd a gyűlést, ahol döntésre viszik, kik legyenek közülük az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjai a következő hatéves ciklusban.

Handó Tünde
Fotó: Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Azért nyert nagy jelentőséget a választás folyamata, mert ez az a szerv, amely képes volna valamelyest féken tartani a bíróságok központi igazgatását ellátó Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde hatalmát. A  bírói karon belül egyre többen kritizálják nyíltan az elnök önkényes döntéseit, különös tekintettel a kinevezési ügyekre.

Ez az oka annak is, hogy Vasvári nemrég munkaügyi keresetet nyújtott be Handó ellen. Hiába pályázott ugyanis kétszer ítélőtáblai pozícióra, és hiába végzett mindkétszer első helyen, Handó utóbb mindkét pályázatot visszavonta. Szepesházi Péter, a Budai Központi Kerületi Bíróság bírója szerint a módszer elég gyakori a hivatal elnöke által kevésbé kedvelt bírók távol tartására. Mint mondta, állandóan ilyen érvénytelen pályázatokról lehet olvasni a Bírósági Közlönyben.

Az OBH elnökének ténykedésében bírói részről kifogásolt elemek egyébként rendre olyanok, amelyeknél az Országos Bírói Tanács vissza tudta volna fogni vagy legalább meg tudta volna nehezíteni a nemkívánatos beavatkozásokat. Például az elnök által visszavont pályázatoknál kérhették volna Handót, hogy számoljon be közbelépése pontosabb okairól – de nem tették. Ezért szeretne egyre több bíró erős, a karért hathatósan kiálló OBT-t.

Nemrég a HVG.hu utalt rá, hogy a küldöttválasztásba írásbeli figyelmeztetések kiosztásával is be lehet avatkozni. Akinek kiosztanak egy ilyet, de nem ért egyet vele, és megtámadja, az ellen fegyelmi eljárás indul a jogosság tisztázására; így viszont kizárja magát a küldötté válás lehetőségéből. Ha viszont az illető nem él ezzel, a figyelmeztetés folt marad a szakmai múltján. A Magyar Nemzet kérdésére az OBH azt írta, tavaly – amikor nem volt választás – az év ugyanezen szakában öt bíró kapott figyelmeztetést, míg idén csak egy. Viszont úgy tudjuk, az az egy éppen olyan, aki indult a választáson, és a figyelmeztetést Handótól kapta.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.