Kitört a balhé az Együtt és a Momentum között, Juhász Péter nem érti, hogy Fekete-Győr András miért indul ellene az V. kerületben

2017. november 2., 17:42

Szerző:

Facebook-bejegyzésben kéri Juhász Péter, az Együtt elnöke, hogy a Momentum első embere, Fekete-Győr András üljön le vele beszélgetni, mert nem érti, hogy miért indulnak egymás ellen az V. kerületben a jövő évi parlamenti választásokon. 

Fotó: MTI/Marjai János

A Momentum kedden hozta nyilvánosságra 106 egyéni képviselőjelöltjének a névsorát, amelynek tanúsága szerint a budapesti 1. számú választókerületben maga Fekete-Győr méreti meg magát a Momentum színeiben. Hogy miért, az nem egészen világos, Fekete-Győr indulása ugyanis csak az ellenzéki szavazatok megosztására jó, a Momentum egyik vezető politikusa, Soproni Tamás pedig kedden még elismerően beszélt arról, hogy az Együtt elnökének hála Rogán Antal kabinetminiszter, volt V. kerületi fideszes polgármester már nem indul ebben a választókörzetben. (Juhász korrupció elleni fellépésének az elévülhetetlen érdeme az is, hogy Rogánról jogerős bírósági ítélet tudatában ki lehet mondani, hogy bűnöző.)

Juhász az ügyben adott egy rövid interjút a Magyar Nemzetnek, azt állítva, nincs racionális magyarázat Fekete-Győr indulására, az pedig a vicc kategóriája, amit Soproni mondott, vagyis hogy a Momentum elnökének a beágyazottsága lényegesen nagyobb az V. kerületben az övénél. Fekete-Győr a maga részéről egyébként azt állítja, hogy semmiféleképpen nem Juhász ellen, hanem „a rendszerváltás befejezésére, a baloldal–jobboldal ellentétének meghaladására, a választókerület erélyes és alázatos képviseletéért” indul. „Nem gondolom, hogy engem a régi elit politikusaihoz lehetne sorolni, akiket le kell váltani” – jegyezte meg Juhász ennek kapcsán. Délután arra hivatkozva kért találkozót Fekete-Győrtől, hogy nem lesz kormányváltás, ha olyan emberek egymás ellen indulnak, akik ugyanazért küzdenek. „Ez ugyanis a Fidesz kottája, ez a centrális erőtér politikája” – hangsúlyozta, hozzáfűzve, tudja, hogy a Momentum nem a választási matematika alapján dönti el, hol indít jelöltet, azonban a választások kimenetelét a választási matematika nevű tudományág alapján lehet megbecsülni. „Érdemes számolni vele, ha politikával foglalkozol, és nem ezotériával” – tett egy éles oldalvágást Fekete-Győr felé.

Az I. és a IX. kerület egy részét is magában foglaló választókörzetben a Fidesz a fidelitasos Böröcz Lászlót állítja versenybe, akinek a keresztnevét – írja az Index – kedden Fekete-Győr elsőre nem is tudta megmondani.