Elindult az oltási hét, kígyózó sorok állnak több kórház előtt

Már az oltási akcióhét első napján is hosszú sorokban állnak az emberek az oltásért. Adunk tippeket, hogyan gyorsítható a folyamat.

2021. november 22., 08:53

Szerző:

Hétfő reggel kezdődött az oltási akcióhét. Ezen a héten előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül kérhető az első, a második vagy akár a harmadik koronavírus elleni védőoltás. A november 22-28-ig tartó akcióhét hétfő reggel sikeresnek látszik: a kórházak előtti kígyozó sorok alapján az emberek elindultak beoltatni magukat.

Az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében november 22-28. között Oltási akcióhetet hírdetett a kormány. A kórházi oltópontokon reggel 7 és este 19 óra között kérhetik az emberek a kórházakban országszerte a védőoltást. Ahogy a koronavirus.gov.hu oldalon megfogalmazták:

„A kórházak megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják az érkezőket akár az első, az elmaradt második, vagy a harmadik oltásra. Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, azokat érkezési sorrendben fogják beoltani”

– olvashatjuk a tájékoztatóban, ahol azt is kiemelik, hogy aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot, az elkerülheti a várakozást

Úgy tűnik, az embereknek nagy igénye volt erre az oltási akcióhétre, ugyanis a kórházak előtt már hétfő kora reggel kígyozó sorok alakultak ki. „A XI. kerületi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban annyian vennék fel az oltást, hogy már háromnegyed hétkor az épületen kívül kígyózik a sor a hét első napján” – írja cikkében az Index. A HVG pedig az Uzsoki utcai kórházat emelte ki, ahol mint írják, már reggel 7-kor szintén hosszú sor alakult ki. A HVG azt írta, hogy ötféle oltóanyaggal oltják a jelentkezőket: lehet kérni Pfizert, Modernát, AstraZenecát, Jannsent és Sinopharmot is, azonban a Szputnyik elfogyott.

Ami mindenképpen szükséges az oltáshoz

Az oltásra érkezőknek a maszkon felül magukkal kell vinniük:

  • személyi irataikat (személyi igazolvány, TAJ-kártya),
  • második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumokat,
  • hozzájáruló nyilatkozatot, kitöltve, amiből kétféle típus van, ugyanis a harmadik oltáshoz külön típus jár.
  • 12-17 éves gyermekeknél vinni kell a fentieken túl szülői hozzájáruló nyilatkozatot is, kitöltve.

A szükséges dokumentumokat és további információkat ide kattintva találhatnak. 

 

(Kiemelt kép: Budapest, 2021. november 17. Oltáshoz készítik elő Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag a Szent Imre Kórházban. Fotó: MTI/Kovács Tamás)