Tizennyolcadik napja nem képes kiértékelni a kormány az online klímaügyi konzultációt

2019. december 13., 19:05

Szerző:

Közérdekű adatkérés útján szerette volna megtudni Szél Bernadett képviselő, hogy milyen válaszok érkeztek a klímaváltozásügyi online konzultáció egyik kérdésére, ami arra vonatkozott, hogy Magyarország 2050-re érje-e el a klímasemlegességet – írja a 444.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pecsétes papíron elküldött pénteki válaszából az derül ki, hogy

„a válaszok kiértékelése még folyamatban van."

Igaz, ami igaz, egy percig sem tűnt úgy, hogy az Orbán-kormánynak szívügye volna ez a konzultáció. Egy ideig azzal érveltek, hogy az egésszel csak a brüsszeli előírásoknak tettek eleget. Amikor aztán kiderült, hogy az online kérdéssort a rendkívül szűkös határidő dacára sem kevesebb, mint 200 000 ember töltötte, ki, kapcsoltak, és akkor már az volt az álláspont, hogy „Mindenkinek a véleménye számít, a beérkezett válaszokat a minisztérium kiértékeli, annak eredményeit nyilvánosságra fogjuk hozni. Ezt követően tárgyal majd a kérdésről a kormány. Magyarország kormánya – ahogyan eddig is – a magyar emberek véleményének figyelembevételével fogja meghozni döntését.”

Szél Bernadett a kiértékelés lassúságáról a Facebookon megjegyezte: „Érdekes, hogy amikor sok milliárdból indított nemzeti konzultációról van szó, a papír alapon beérkező válaszokat nyakát törve értékeli a kormány: a Soros-tervről tartott 2017-es konzultációnál 12 nap kellett ahhoz, hogy részeredményt hirdessenek."

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.