Kiderült mennyiből repked Orbán Viktor

A látogatások több mint harmadában különgéppel ment. 

2023. július 31., 11:42

Szerző:

Tavaly január óta 51 alkalommal repült külföldre az állami különgéppel Orbán Viktor – írja az RTL, a Külgazdasági és Külügyminisztérium adataira hivatkozva. Csak összesített adatot közöltek a csatornával: 2022 eleje óta 51 hivatalos látogatást tett külföldön Orbán Viktor. 18 alkalommal vette igénybe a Magyar Honvédség által vásárolt Airbus A319-es különgépet. Az utazások a napidíjat, a szállást és az útiköltséget is beleértve körülbelül 502 millió forintba kerültek.

A tárca ugyanakkor megtagadta a költségek részletezését, ezért a csatorna megkereste a Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztályát, de nem kaptak választ. Az RTL korábbi adatigénylésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt válaszolta, hogy az 51 út 502 millió forintos költségvetéséből 395 millió forintot fordítottak szállásra, 14 millió forintot napidíjra, míg az útiköltség 93 millió forint volt.

Az ömlesztett költségekből nem derül ki, hogy milyen áron számolják el az Airbus A319-es különgép használatát és az sem, hogy mennyibe került a miniszterelnök pisai kitérője.Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint a kitérő „alsó hangon 3-4 millió forintba került az adófizetőknek”, ezért feljelentést tett, de az ügyészség azt állapította meg, hogy nem történt hűtlen kezelés. A Kormányzati Tájékoztatási Központ akkor technikai landolásnak nevezte a pisai utat.

A miniszterelnök általában 15-30 fős kísérettel utazik, a delegáció tagjai pedig gyakran ugyanazok. Időnként elkíséri egy meg nem nevezett családtagja is. A delegációnak gyakori tagja Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa, Rahói Zsuzsanna főtanácsadó, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai tanácsadója, valamint Máté János, a Miniszterelnöki Programiroda vezetője, de például Üzbegisztánban a kíséret tagja volt Paks II. vezérigazgatója is.

Nagy port kavart, amikor Orbán Viktor tavaly szeptemberben (tehát az ukrajnai háború kitörése után) személyesen vett részt Mihail Gorbacsov temetésén Moszkvában, miközben más nyugati vezetők az orosz agresszió elleni tiltakozásul távol maradtak a szertartástól. Akkor vele tartott Kónya Imre, volt MDF-es politikus, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, valamint Deutsch Tamás EP-képviselő is. Ez a delegáció 18 fős volt összesen, de például Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök temetésére csak 13 fős magyar küldöttség ment – írja az RTL.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó/Forrás: hivatalos Facebook oldala)

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.