Két hónapra megszállja a Balatont az adóhatóság

Minden turpisságra fényt akarnak deríteni. 

2021. június 30., 08:37

Szerző:

Két hónapig tartó, összehangolt ellenőrzés-sorozatot indít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Balatonnál. A razzia júliusban és augusztusban lesz. A NAV minden kereskedőt és szolgáltatót ellenőrizni fog az összes Balaton környéki településen az élelmiszer boltoktól a trafikokig – írta a Magyar Nemzet.

A NAV-ellenőrök elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piaci árusokat és strandokon működő vállalkozásokat keresnek fel. A vizsgálatok során több olyan tényezőre is figyelni fognak a szakemberek, amelyekre más esetekben is szoktak. Fontos lesz, hogy a kereskedő, a szolgáltató átadja-e vevőjének, ügyfelének a nyugtát, a számlát. Lényeges ugyanakkor az is, hogy a vállalkozások megfelelően használják-e online pénztárgépüket és bejelentették-e alkalmazottaikat. A trafikosok és az alkoholos italok árusítói szintén számíthatnak ellenőrzésre.

Nem ez az első eset egyébként, hogy az adóhatóság kitelepül a Balaton partjára. Átfogó vizsgálatsorozatot tavaly, a járvány két hulláma között is tartott a szervezet. Bár a NAV jó ideje előre jelzi ellenőrzéseit, sok kereskedő mégsem tartja be a szabályokat. Az utóbbi években négyből egy vállalkozásnál találtak a revizorok valamilyen szabálytalanságot.

(Kiemelt kép: Tagore sétány Balatonfüred 2019. június 10. Fotó: berni0004 / Shutterstock)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.