Készül a magyar–osztrák vakcina,Pécs és Bécs összefog

Azt még nem lehet tudni, hogy mikor állhat rendelkezésre.

2021. január 17., 14:10

Szerző:

 

Pécsett és Bécsben fejlesztés alatt áll egy közös oltóanyag a koronavírus ellen -írja az Index. A vakcinafejlesztési projekt a laboratóriumi fázisába érkezett. Január végén, február elején kezdjük meg az állatkísérleteket is. Nagyon bízunk benne, hogy hamarosan eredményeket tudunk produkálni, de még korai lenne megmondani, hogy mikorra várható a mi vakcinánk– számolt be Jakab Ferenc virológus az ATV híradójának,írják. A szakember arról is beszélt, hogy szerinte a hazánkba eddig  érkezett vakcinák teljesen megfelelők. 

“Nem az a fontos, hogy mivel oltassunk, hanem az a fontos, hogy oltassunk. Az új angliai és dél-afrikai mutáns koronavírus hat-nyolc különböző mutációval rendelkezik. Ennek ellenére most úgy tűnik, hogy a kifejlesztett vakcinák mindegyike alkalmas ezeknek a mutációknak a kivédésére, de hogy a jövőben így marad-e, azt egyelőre nem tudjuk”-mondta.

“Ha már van egy alapvédettségünk, akkor a szervezetünk sokkal jobban és sokkal gyorsabban reagál az új fertőzésekre. A gyógyszergyártó cégek számára is könnyebb a helyzet, most már pár hét alatt új vakcinát tudnak gyártani. Semmilyen komoly mellékhatása nincsen az oltásoknak, maximum egy kis bepirosodással, netán lázzal járhatnak” – nyugtatott meg mindenkit a szakember.

Jakab Ferenc korábban a 168 Órának is beszélt a folyamatban lévő pécsi kísérletekről, erről itt olvashat.