Kepes András: A tekintélyelvű társadalmak gyermekként kezelik a polgárokat

A neves író, újságíró újévi interjújában arról is beszélt, hogy szeretne-e a közeljövőben ismét műsorkészítéssel foglalkozni.

2024. január 1., 19:48

Szerző:

Generációk nőttek fel úgy, hogy mindig megmondták nekik a tutit, és emiatt azt hiszik, egyféle tuti van. És ha nem azt a tutit hallják, amit ők annak hisznek, akkor azt gondolják, hülyének nézik őket, és megsértődnek. Mint a gyerekek – mondta Kepes András a Forbes-nak adott interjújában. A közismert író, újságíró közéleti témákról mondja el a véleményét a beszélgetésben és persze szó esik a Két macska voltam című legújabb regényéről is.

Kepes szerint a tekintélyelvű társadalmak gyermekként kezelik a polgárokat, ők pedig ennek megfelelően viselkednek. Pedig a felnőtt ember autonóm – teszi hozzá. 

Arra a kérdésre, hogy mit gondol, lehet-e még különböző gondolkodású embereket egy asztalhoz leültetni és ebből tévéműsort készíteni (amilyen Desszert című műsora is volt) úgy válaszolt: „bizonyára léteznek intelligens, nyitott emberek ma is. Én sem lettem szemellenzős. De a világ ma arról szól, hogy mindenki azzal szeret beszélgetni, aki úgy gondolkodik, mint ő, és azokat a sajtótermékeket olvassa, amelyek megerősítik őt a téveszméiben.”

A televíziós újságíróként is ismert Kepes András azt is elárulta, tervez-e még megjelenni a képernyőn. „Lehúztam harmincöt évet a rádiózásban és a televíziózásban, nem akarok már kamerát és mikrofont látni, ha nem muszáj. Ráadásul megszoktam a szakszerűséget, márpedig egy profi podcasthoz komoly stáb, stúdió és felszerelés kell, nem úgy megy, hogy beülök otthon a klotyóba és locsogok a mobilomba. Engem most egyébként is az írás érdekel” – fogalmazott az interjúban.

(Kiemelt kép: Telex  / YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=IHjezWAmRo0)

 

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.