Keljfeljancsi: Jogos a vendéglátósok engedetlenségi mozgalma

Tóth Csaba, az MSZP országgyűlési képviselője, a zuglói szocialisták vezetője volt Fiala János vendége szerda reggel a Keljfeljancsi című, 168 Órán futó online műsorban.

2021. január 27., 09:02

Szerző:

Közel 1 milliárd forintos bevételkiesést okoz a zuglói önkormányzatnak a kisvállalkozók iparűzési adójának megfelezése – tájékoztatott a képviselő, aki szerint azzal, hogy a kormány újabb és újabb ötletekkel szorítja meg az önkormányzatokat, veszélybe kerül a szociális juttatások kifizetése, az intézmények fenntartása és a közberuházások folytatása.

A 2020-as költségvetésből 15 százalék esett ki, idén azonban még rosszabb lesz a helyzet

– tette hozzá. Tóth Csaba arról is beszélt, hogy a hétfői rendkívüli parlamenti ülés napirendi pontjai között három vizsgálóbizottság létrehozása szerepel, amit az összellenzéki pártok kezdeményezték. A gazdasági válság kezelését ellenőrző, a koronavírus-vakcina beszerzését feltáró, és a járvány kezelésének hibáit feltáró bizottságok tárgyalásán a képviselő szerint a kormánypártiak minimális számban lesznek jelen, hiszen nem érdekük, hogy felálljanak ezek a bizottságok.

Tóth Csaba szerint a korlátozó intézkedések mostanra elviselhetetlenné váltak számos társadalmi csoport számára. A vendéglátásban dolgozók felélték a tartalékaikat, családok megélhetése került veszélybe. Ha a kormány támogatta volna, hogy a vállalkozók megtarthassák a munkavállalóikat, és segített volna rezsit fizetni, most nem lenne ez a helyzet – jelentette ki. A képviselő úgy véli, mivel az érintettek a túléléshez szükséges segítséget sem kapják meg az államtól, az ő szempontjukból jogos, hogy történnie kell valaminek – mondta a képviselő, utalva a vendéglátók nyitási mozgalmára.

A műsort itt tudja visszahallgatni: 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.