Kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák

Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, a másfél méteres távolságot kötelező megtartani, a diákoknak a maszkviselés csak ajálott, a tanároknak viszont kötelező.

2021. május 4., 06:46

Szerző:

Ma reggel a matematika írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák. 68 ezren középszinten, több mint ötezren emelt szinten vizsgáznak. A vizsgákat a hétfőihez hasonlóan szigorú járványügyi intézkedések mellett tartják meg, egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat a másfél méteres távolságra egymástól, és megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell számukra biztosítani. A felügyelőtanároknak kötelező védőmaszkot viselniük, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban ez csak ajánlott.

A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart. A diákok száznyolcvan perc alatt két feladatsort oldanak meg. A 10-12 feladatot tartalmazó első lap az alapfogalmak, a definíciók, az egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A második feladatlap két részre oszlik: az A jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyek közül a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

A matematika emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces. Az első rész négy feladatból áll, ezek több részkérdést is tartalmazhatnak. A második rész öt, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

Vizsgázónként megengedett segédeszköz – közép- és emelt szinten is – a függvénytáblázat, a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, a körző, a vonalzó, a szögmérő, amelyekről a diákok gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

Az érettségi dolgozatok javítása és értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik majd.

(Diákok a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban 2021. május 3-án. Ezen a napon - a járványügyi szabályok betartásával - országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról. Fotó: MTI | Czeglédi Zsolt)