Megvan a kastélytörvény első szerencsés nyertese

Noha többen is ellenzik, a sokat vitatott kastélytörvény passzusaiból adódóan mégis magánkézbe kerülhet a 26 hektáros szarvasi Anna-liget.

2024. július 23., 11:37

Szerző:

Magánkézbe kerülhet a 26 hektáros szarvasi Anna-liget, beleértve a területén álló Csáky-Bolza kastélyt, egy állatparkot, egy látogatóközpontot és a Körös-Maros Vidéki Nemzeti Park igazgatóság székhelyét. Mindezt az építési és közlekedési miniszter Lázár János-féle kastély-örökbefogadási program teszi lehetővé, melynek értelmében ingyenesen magánkézbe kerülnének az állami tulajdonú kastélyokat – számolt be a 24.hu. A lap szerint az új tulajdonos mindent visz majd, annak ellenére, hogy a terület privatizálásával sem az Agrárminisztérium, sem az érintett nemzeti park, sem a természetvédelmi szervezetek nem értenek egyet. A portál a nemzeti parktól úgy tudja, hogy a park fejlesztésére – például épületfelújítás, rekonstrukciók – közel egymilliárd forintot költöttek az elmúlt 30 évben.

A terület privatizálásával kapcsolatban 24.hu kérdéseket küldött az érintetteknek, valamint az Építési és Közlekedési Minisztériumnak is arról, hogy mi lesz a sorsa a nemzeti park igazgatóságának és az állatparknak, ha magánkézbe kerül az Anna-liget. A minisztérium a kérdésekre azt a választ adta, hogy:

„a törvény alapján az ingatlanok állapotának évenkénti felmérése szükséges, és a tulajdonba adásra vonatkozó felhívás azon ingatlanok esetében kerül közzétételre, amelyek esetében a vagyonkezelő nem tudja a fentiek szerinti méltó használatot biztosítani. Mindez nem csak a felújítás, de a fenntartás, karbantartás forrásigényét is jelenti.”

A lap az Agrárminisztériumtól azt az információt kapta, hogy a terület privatizációjához nem szükséges minisztérium engedélye, a kastélytörvény ezt nem írja elő. Hozzátették, elkötelezettek amellett, hogy „a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság székhelye, a Csáky kastély, a Látogatóközpont és az Állatpark továbbra is az Igazgatóság vagyonkezelésében és fenntartásában maradjon. A tárca erről az Építési és Közlekedési Minisztériumot is értesítette.”

Nem mindenkinek tetszett a kastélytörvény

A Lázár-féle kastélytörvényről először 2023 decemberében lehetett hallani, és nem nyerte el mindenki tetszését. Novák Katalin akkori köztársasági elnök például tavaly decemberben vétójogával élve az Alkotmánybírósághoz küldte a törvényt. A köztársasági elnök indítványa szerint a törvény egyes rendelkezései sértik a jogbiztonság, a normavilágosság követelményét, ugyanis nem egyértelmű a törvény és más jogszabályok viszonya. Továbbá a törvény a kiemelten védett vagyon egy részére lényegesen enyhébb szabályozást állapít meg, mint a nemzeti vagyonról szóló 2011-es törvény, amely az elidegenítést nagyrészt kizárja. A vizsgált törvény megengedőbb elidegenítési feltételei a köztársasági elnök indítványa szerint tartalmilag nem felelnek meg az alaptörvény nemzeti vagyon átruházásával kapcsolatos rendelkezéseinek.

Erre reagálva Lázár János neki is ment a Sándor-palotának, gyávaságot és régi kommunista reflexet emlegetett:

„Ha rosszhiszeműen értelmezem, akkor viszont értem a mai döntést: gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte. Remélem, tévedek, és az elnök jogászai csupán nem olvasták a törvényt, vagy nem értik annak lényegét”

– fogalmazott még decemberben a miniszter.

Kár volt ugyanakkor ennyire kikelnie magából, az Alkotmánybíróság – a köztársasági elnök indítványával összhangban – ugyanis szintén kimondta, hogy a vizsgált kastélytörvény nincs tekintettel bizonyos alaptörvényi követelményekre. A törvény a nemzeti vagyonról szóló 2011-es törvényhez képest a kiemelten védett vagyonelemekre enyhébb szabályozást határoz meg, egyrészt az elidegeníthetővé tétellel, másrészt az ingyenességgel, harmadrészt pedig a potenciálisan bármely jogi személyre és természetes személyre kiterjedő tulajdonszerzői kör meghatározásával.

(Kiemelt képünkön Lázár János. Forrás: Lázár János hivatalos Facebook oldala)

Bár még sok a kérdőjel, egyre valószínűbb, hogy hónapok óta először igazi áztató eső érkezik hazánkba.