Karikó Katalin is rajong Sztevanovity Zoránért, a művész egyik dala sok erőt adott neki

Karikó és Zorán már beszéltek egymással, de most találkoztak először személyesen.

2021. május 8., 16:26

Szerző:

Karikó Katalin és Sztevanovity Zorán volt Kadarkai Endre Világtalálkozó című rádióműsorának szombati vendégpárosa – szúrta ki a 24.hu. A világhírűvé vált biokémikus felidézte, hogy Zorán Gyémánt és arany című száma már gyerekkora óta nagy kedvence. Az iskolai évek alatt és pályája során, mikor el volt keseredve, mindig ebből a dalból merített erőt.

„A kísérletek jól mentek, csak néhányszor megszűnt az állásom, nem is olyan kellemes körülmények között. Amerikában egyszer kitoloncolás tárgyává is váltam, amikor megtudta a főnököm, hogy egy más egyetemről kaptam ajánlatot és oda akarok menni” „ mondta Karikó, hozzátéve, hogy az ilyen csalódásokkor nagy segítség volt számára a Zorán-dal.

A Zorán-dalhoz fűződő viszonyáról Karikó a New York-i székhelyű Lifestyle magazinban mesélt először. A cikket Zoránnak is átküldte egy ismerőse, és jól is esett neki.

Karikó és Zorán már beszéltek egymással, de most találkoztak először személyesen.

A műsor során Karikó elmondta, hogy meglepő volt számára a rázúduló figyelem, és hogy mennyien kérnek interjút. A kutató arra is kitért, hogy nem szereti az üresjáratokat és az eredmény nélküli csevegéseket, mert a gyorsan fejlődő tudományban nagyon könnyű lemaradni. Csak arra koncentrál, amin tud is változtatni. „Hiába mondta valaki, hogy hülye vagyok, én tudtam, hogy amit csinálok, az fontos. Ugyanúgy van most is, ha azt mondják, hogy én egy hős vagyok. Nem vagyok hős. Számomra azok az egészségügyi dolgozók, orvosok ápolók és takarítók a hősök, akik bementek a koronás betegek szobáiba, amikor még nem voltak beoltva, és ezzel az életüket kockáztatták. Én csak szórakoztam a laboratóriumban” – mondta.

 A teljes beszélgetés :

A dal:

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Balogh Zoltán | MTI )