Az atlétikai stadion fejében az egészségügy és közösségi közlekedés fejlesztéséről alkudozik Karácsony Gergely Orbán Viktorral

2019. november 6., 12:04

Szerző:

Első alkalommal vett részt szerdán kormányülésen Karácsony Gergely főpolgármester, ahol Orbán Viktorral és a többi miniszterrel kezdtek egyeztetést Budapest jövőbeli fejlesztéséről – ennek eredményeiről tartott sajtótájékoztatót a főpolgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Karácsony Gergely kezdeményezte, hogy a kormány és a főváros egy Budapest-törvényben rendezze egymás viszonyát, ám Orbán Viktor jelezte, hogy a kormánynak nincs erre szándéka. Karácsony ennek ellenére szeretné, ha ez a kapcsolat nem változó politikai alkuk, hanem intézményesült elvek szerint alakulna.

Karácsony Gergely és Gulyás Gergely sajtótájékoztatója Karácsony Gergely és Gulyás Gergely sajtótájékoztatója
Fotó: Balogh Zoltán

A főpolgármester tájékoztatta Orbán Viktort a Fővárosi Közgyűlés kedden elfogadott álláspontjairól, többek között Liget Projekt részbeni leállítására megfogalmazott igényről, valamint az Egészséges Budapest Programmal kapcsolatos kórház és szakrendelő-fejlesztési igényekről.

A 2023-as atlétikai világbajnokság és a Budapestre tervezett új atlétikai stadion kérdésében egyelőre időt kért Karácsony Gergely a kormánytól, ugyanis erről november végéig születhet döntés a Fővárosi Közgyűlésben. A főpolgármester arra is utalt, mintha a stadion alku tárgya lehetne:

akkor épülhet stadion, ha a kormány támogatja a kerületi egészségügyi fejlesztéseket.

A fentebbi kérdéseken túl a Karácsony Gergely a választási programjának megvalósításához is szeretné partnernek megnyerni a kormányt – mondta a sajtótájékoztatón. Ezek egyik hangsúlyos eleme a Városligetet terhelő autóforgalom csökkentése érdekében a Szegedi úti felüljáró megépítése, amiben egyetértés alakult ki a főpolgármester és a kormány között.

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a már megkezdett stadionfejlesztések befejezését támogatja a főváros új vezetése, így befejeződhet a kispesti Bozsik-stadion, valamint a multifunkcionális kézilabda-csarnok építése elé sem gördít akadályokat.

Az egészségügyi fejlesztések kerületi hatáskörbe tartoznak, ezért ezekről csak általánosan tudnak beszélni a főpolgármesterrel, ezért Gulyás Gergely azt kérte a kerületi vezetőktől, hogy folytassanak párbeszédet erről. A Dél-Budai Centrumkórház tervezett fejlesztéséről a XI. kerülettől is ezt várják, ahol egyelőre vita van a kórház pontos helyéről.

Karácsony azt a nemzetközi modellt is felidézte, hogy a BKV finanszírozása egyharmad-egyharmad arányban a központi költségvetésből, a fővárosi költségvetésből, valamint a jegybevételekből álljon, de a kormány körében ez nem okozott osztatlan sikert.

A főpolgármester szerint évtizedes vita a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozása a kormánnyal. Szerinte tekintettel arra, hogy a MÁV lényegesen nagyobb állami támogatással bír, érdemes lenne a fővárosi közlekedés állami támogatását is növelni, hogy a budapesti állampolgárok se kapjanak kevesebbet, mint az ország más pontjain élők. "Nem fogom feladni a harcot" – fűzte hozzá Karácsony. Gulyás Gergely annyival egészítette ki az elhangzottakat, hogy a kormány korábban vállalta, hogy a BKV járműparkjának jelentés megújításáról szóló megállapodás érvényben marad.

A BKV dolgozói 15 százalékos béremelést követelnek, Karácsony Gergely szerint erre valószínűleg nincs kerete a a cégnek, de igyekeznek valamilyen áthidaló megoldást kialkudni a szakszervezettel.

Újságírói kérdésre reagálva Karácsony Gergely elmondta, hogy az öt főpolgármester-helyettes fizetése nem nagy teher a költségvetésnek, valamint mivel a Fővárosi Önkormányzatnál bürokráciacsökkentést fognak végrehajtani, ott érdemben csökkenek a kiadások. „Az önkormányzat sokkal takarékosabban fog gazdálkodni”.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

12:02

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.