Karácsony Gergely: a 14 éven aluliak ingyenes bérlete a szülőket is visszacsalogatja a közösségi közlekedésbe

A főpolgármester elmondása szerint a fővárosi beruházások és intézkedések egyik célja, hogy többen használják a tömegközlekedést.

2021. augusztus 26., 16:08

Szerző:

Karácsony Gergely csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a fővárosi beruházásokról és felújításokról, valamint a közlekedés pandémia alatti alakulásáról. Az M3-as metróvonal felújításáról elmondta, hogy az előző városvezetés döntött a gyorsított munkálatok mellett, ezen a jelenlegi városvezetés nem változtat, „ez egy adottság, amit megörököltünk” – fogalmazott a főpolgármester.

A Lánchíd felújítását nem tudják elhalasztani annak állapota miatt, a munkálatok túlnyomó részben fővárosi forrásból folynak, Karácsony közölte: „mindennap” várják a hiányzó hatmilliárdot a kormánytól. A Blaha Lujza téri közel 3 és fél milliárdos beruházás keretében több fát ültetnek a térre, az előző városvezetés erre a felújításra vonatkozó tervén több dolgon is változtatott a mostani vezetés, mert például a Népszínház utcai villamos bekötését akadályozták volna. A pesti alsó rakparton a felújításon kívül egy vízipari beruházás is zajlik, ezek a projektek finanszírozásuk miatt esnek egybe, részben EU-s forrásokból valósulnak meg. A Fővárosi Önkormányzat által készíttetett kutatás szerint az emberek többsége egyetért a tervezett felújításokkal.

A gépjárműforgalom nagy mértékben megnőtt az elmúlt években, a tömegközlekedést használók száma pedig lecsökkent (a bérletértékesítések száma a 2019-es év felére esett vissza), Karácsony Gergely szerint egy ideális világban a fordítottja történne. Ugyanakkor a forgalomméréseik szerint a Teréz körúton az elmúlt egy évben közel 30 százalékkal nőtt a kerékpárral közlekedők száma. A Nagykörúton létrehozott kerékpársáv megmarad – mondta.

A főpolgármester azt mondta, a közösségi közlekedés nem veszélyes járványügyi szempontból, az általános vélekedéssel szemben. Állítása szerint kevés az olyan eset, amelynél kimutathatóan tömegközlekedési eszközön fertőződött meg a beteg. A 14 éven aluliak számára ingyenessé teszik a tömegközlekedést, a főpolgármester szerint ezzel nemcsak a gyermekeket, de a szülőket is vissza tudják „csalogatni” a közösségi közlekedésbe.

A beruházások és felújítások célja, hogy egy zöldebb és élhetőbb várost kapjanak vissza az emberek – közölte Karácsony. 

 (Kiemelt kép: Karácsony Gergely interjút ad a Főpolgármesteri Hivatalban 2020. január 9-én. Fotó: Pesti Hírlap archív)