Karácsony beoltatná Modernával a budapestieket, ha igaz, hogy a kormány nem kérte le az EU által biztosított teljes mennyiséget

„Adják ide, és mi megoldjuk” – mondta a főpolgármester arról a másfél millió adag Moderna-vakcináról, ami állítólag az ország rendelkezésére áll, de a kormány nem kérte le.

2021. február 26., 16:11

Szerző:

Karácsony Gergelyt sokkolta a hír, hogy a kormány nem hívott le másfél millió adag amerikai, Moderna-vakcinát, amit az Európai Unió biztosított volna. Orbán Viktor ezt szamárságnak nevezte pénteki rádióinterjújában, de konkrétan nem cáfolta az értesülést.

„Ha ez igaz, akkor a kormány adja ide, és mi beoltjuk Budapestet. Pénzt se kérünk érte. A főváros és a kerületek készen állnak erre. Még azt is vállaljuk, hogy koncerteket szervezünk közben. Ezt Londonban találták ki, és baromi jó ötlet” – mondta a főpolgármester az ellenzéki pártok által létrehozott Covid 2021 vizsgálóbizottság ülésén.

Kunhalmi Ágnes, a tanácskozás vezetője elmondta, háziorvosokat és a budapesti, a szombathelyi, valamint a bajai polgármestert hallgatták meg a koronavírus-járvány alatt tapasztalt nehézségeikről. Kiemelte a háziorvosok leterheltségét, a praxisközösségbe erőltetésüket, ami miatt szerinte akár össze is omolhat a háziorvosi rendszer.

Lukács László György, a Jobbik alelnöke szerint is magukra maradtak a háziorvosok, miközben egyre növekszik rajtuk a teher, nekik kell a vállukon vinni a járvány kezelését, közben fenyegetésként élik meg a praxisközösségek létrehozását.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint kapkodás, amatőrizmus jellemzi a kormány járványellenes intézkedéseit, és ehhez képest üdítő az a professzionalizmus, az az előrelátás, az a tény- és adatalapú kormányzás, amivel a helyi önkormányzati vezetők kezelték a válsághelyzetet. „Magyarországnak ma nincs felelős kormánya, vannak viszont felelősségtudatos önkormányzati vezetői” – mondta.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese szerint a senki által nem ismert oltási terv megvalósítása súlyosan akadályozza a védekezést – mondta, utalva arra, hogy a háziorvosok helyzetét még egy átalakítással is nehezítik, a kormány erőből próbál kikényszeríteni döntéseket.

A vizsgálóbizottság jövő pénteken folytatja munkáját.

(Kiemelt képünk illusztráció: Beoltanak egy férfit az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával az Észak-Közép-budai Centrum (ÉKC) Új Szent János Kórházban, 2021. február 13-án. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)