Karácsony: Százezer forint jutalmat kapnak a fővárosi idősotthonok és hajléktalanszállók dolgozói

2020. november 26., 20:41

Szerző:

A főváros meleg étellel segíti a szociális intézményeket, és harmincmilliós kerettel udvarzöldítési pályázatot hirdet meg lakóépületeknek - döntött Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva.

Veszélyhelyzet idején - törvényi rendelkezés értelmében - a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét a főpolgármester gyakorolja. A budapest.hu oldalon csütörtökön tették közzé a Karácsony Gergely által meghozott döntéseket.

Karácsony Gergely aláírta a szociális munka napján beterjesztett javaslatot, így a fővárosi önkormányzat 100 ezer forintos külön juttatással ismeri el decemberben az idősotthonokban és hajléktalanszállókon dolgozók rendkívüli áldozatvállalását a koronavírus-járvány második hulláma idején.

A jutalomban a fővárosi fenntartású szociális otthonok minden munkavállalója, több mint 2500 munkatárs részesül, erre a főváros mintegy 300 millió forintot szán.

A koronavírus-járvány következményeinek enyhítéséért Karácsony Gergely a közgyűlés hatáskörében eljárva elrendelte, hogy az Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezet ellássa a főváros területén hajléktalan- vagy más szociális ellátásban részesülő állampolgárok egészségének védelmét, alapszükségleteinek biztosítását szolgáló étkeztetési feladatokat is.

Az intézmény 39 ezer adag napi menüt tud biztosítani például a hajléktalanellátó intézményeknek, idős otthonoknak, családok átmeneti otthonának, főként azon intézményeknek, amelyek a karantén és a látogatási, illetve kijárási tilalom miatt bezárni kényszerültek.

Égig érő fűre is jut pénz

A főpolgármester döntött arról is, hogy a főváros harmincmillió forintos keretösszeggel pályázatot hirdet meg a budapesti társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek belső udvarainak zöldfelületi fejlesztésére.

A fővárosnak az Égig érő fű elnevezésű pályázattal az a célja, hogy növeljék a város zöldfelületeit. Ehhez fontos eszköz tehet "a historikus városszövetben" a sokszor elhagyatott, alulhasznosított, kihasználatlan lakóházi belső udvarok zöldfelületi fejlesztése, kondicionáló és szabadtéri rekreációs lehetőséget nyújtó zöld terek kialakítása, a közösségi terek létesítése - olvasható a javaslatban.

A pályázatra a főváros közigazgatási területén lévő, belső területekkel rendelkező, zártudvaros, keretes, csatlakozó udvaros beépítésű lakóépülettel rendelkező társasházak, lakásszövetkezetek jelentkezhetnek.

Támogatás nyerhető el belső udvarok felújítási és megújítási munkáira, a szükséges műszaki vizsgálatokra, tervezési munkákra, növényzet telepítésére, földmunkák, alapanyagok, köztéri elemek készítésére, kész bútorok beszerzésére, kerti szerszámok beszerzésére, bérlésére, növényorvosi, favédelmi munkák elvégzésére.

A pályázatok beadási határideje 2021. március 3. A fővárosi pénzbeli támogatás mértéke a projekt összköltségnek legfeljebb 80 százaléka. A megpályázható összeg pályázónként 800 ezer és 2 millió forint között van.

Adomány, női jogok

Határozat született arról is, hogy Szöultól a fővárosi önkormányzatnak adományként juttatott 3500 szett védőruházat közül 2000-et a Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthonának, 1500-at pedig további idősotthonoknak és a fővárosi vagyonkezelő központ által üzemeltetetett nyugdíjasházaknak adnak a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.

Egy másik határozat szerint az I. kerületben a Szabó Ilonka utcát és a Toldy Ferenc utcát összekötő lépcsősor a Glücklich Vilma lépcső elnevezést kapja.

Glücklich Vilma (1872-1927) az első magyar női, egyetemi diplomás pedagógus, a nők jogaiért és a békéért küzdött. Alapítója volt 1904-ben a Magyar Feministák Egyesületének, amelynek egyik fő célja a nők választójogának kiharcolása volt. 1919-ben részt vett Zürichben azon a konferencián, amelyen megalakult a ma is létező civil szervezet, a Women's International League for Peace and Freedom (WILPF, Nők Nemzetközi Ligája a Békéért és a Szabadságért) - olvasható az javaslatban.

Közgyűlési hatáskörben eljárva Karácsony Gergely döntött arról is, hogy 2021. január elsejétől öt évre Szabó Rolandot - jelenlegi megbízott főigazgatót - bízza meg a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetésével.

(MTI)

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.