Jön a hidegfront, de marad a perzselő hőség

Továbbra is tartani kell az erős UV-sugárzástól.

2021. június 30., 06:32

Szerző:

A citromsárga figyelmeztetés az egész ország területén továbbra is fennmarad. Rekkenő hőséggel lendülünk a hétvége felé, az előrejelzések szerint erős UV–sugárzás miatt érdemes hideg vízzel és naptejjel nekiindulni a hét második felének. A kánikula a szív- és érrendszeri betegeket sokkal jobban megviselheti, a legmagasabb hőmérséklet akár a 40 fokot is megközelítheti. Hűsítő záporra elvétve lehet számítani - írta az Időkép.

Szerdán némileg fellélegezhetünk, mert nyugatra, északnyugatra a feltámadó északnyugati szél hoz pár fokos hőmérséklet-csökkenést. Máshol még marad a hőség, délután 28-38 fokkal tetőzik a nyár. Nem marad el a sok napsütés. Jó hír, hogy reggel északkeleten, délutántól helyenként északnyugaton, majd kora estétől elszórtan délkeleten és délnyugaton is előfordulhat egy-egy futó zápor, zivatar. Északnyugaton az északnyugati, máshol a nyugati-délnyugati szél lesz élénk, helyenként erős. Hajnalban 16-24 fokra zuhan a hőmérséklet.

Csütörtökön érkezik a hidegfront, mely erős nyugati-északnyugati szelet hoz magával. A záporok, zivatarok ezen a napon is hoznak némi lehűlést. Kezdetben az északi tájakon, napközben elsősorban keleten, északkeleten alakulhatnak ki.  A legmelegebb órákban 25-32 fok lesz jellemző.

Pénteken főként északkeleten alakulhatnak ki elszórtan futó záporok, zivatarok, de néhol délnyugaton sem kizárt egy-egy zápor. Élénk, erős lökések kísérhetik a nyugati-északnyugati szelet. Délután 25-31 fokra van kilátás.

A hétvégi pihenésre bekészíthetjük a strandpapucsot. Szombaton a napos időszakokat elszórtan egy-egy futó zápor, esetleg zivatar megzavarhatja. Az élénk, helyenként erős nyugati-északnyugati szélben 25-30 fokot mérhetünk. Vasárnap már számottevő csapadék nem valószínű, és a szél is veszít erejéből. Délután 27-32 fok valószínű.

Az országszerte visszatérő kánikula miatt a szív- és keringési rendszeri betegségben szenvedőkre fokozottabban kell figyelni a családoknak. A heti munkát is megnehezítheti a hőség, alvászavarok, fáradékonyság, migrén is jelentkezhetnek, csökken a fizikai és szellemi munkavégző képesség. Az asztmások állapota a főleg északon, északkeleten jelentkező záporok és zivataroknak köszönhetően átmenetileg romolhat. 

Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között többfelé extrém erős lesz, gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről. Nagy lesz a napszúrás veszélye is, így napközben kerüljük a tűző napon való tartózkodást! Továbbra is fogyasszunk elegendő vitamint, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és figyeljünk a megfelelő, napi legalább 2-3 liternyi folyadékbevitelre!

(Kiemelt kép: illusztráció, Fotó: pixabay.com)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.