Jól megázott? A hétvége se lesz jobb

Vasárnapra már napsütést ígérnek, de addig még bármikor elkaphatja a zuhé. 

2022. június 9., 21:06

Szerző:

Hétvégén kezdetben gomolyfelhős idő várható záporokkal, zivatarokkal, de vasárnap már sok napsütésre lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Pénteken általában gomolyfelhős, napos idő ígérkezik, de kezdetben a Dunántúlon erősen felhős területek is lesznek. Több helyen várható zápor, zivatar – legnagyobb eséllyel az ország középső harmadán alakulnak ki –, és a hevesebb zivatargócokban felhőszakadás is előfordulhat. 

Az északi, északkeleti szél a Dunántúlon megerősödik, az Alpokalján, Kisalföldön viharossá fokozódik, emellett zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos széllökések. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 23-30 fok között valószínű, de nagy különbség alakulhat ki az ország keleti és nyugati része között: a Tiszántúlon akár 31-33 fok, a Nyugat-Dunántúlon viszont csupán 21-22 fok lehet. 

Szombaton a Dunántúl nagy részén derült vagy gomolyfelhős, napos idő várható. A Duna vonalában, illetve a Dunától keletre erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés és helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. Az északi, északkeleti szelet erős, zivatarban néhol viharos széllökések kísérhetik. 

A hőmérséklet szombat hajnalban 13-18, délután 24-31 fok között alakul. 

Vasárnap sok napsütésre lehet számítani gomolyfelhőkkel, csapadék nem valószínű. Az északi szél országszerte élénk, néhol erős lesz. 

A hajnali 11-18 fokról délutánra 26-31 fok közé melegszik fel a levegő vasárnap – olvasható az előrejelzésben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Járművek haladnak a zivatar miatt felgyűlt vízben a Margit híd alatt, a budai oldalon 2022. június 9-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ujhelyi István szerint Orbán Viktor aláírta az Európai Tanács (EiT) csúcstalálkozót lezáró dokumentumot, ami szembe megy a Fidesz-KDNP azon határozatával, amit el akarnak fogadtatni az EU jövőjéről szóló konferenciasorozat kapcsán.