Jelentős fordulatot vehet a magyar kormány ukrajnai politikája

Még ha nem is minden kényszer nélkül – amint erről maga a külügyminiszter beszélt a NATO-főtitkárral történt tárgyalását követően.

2023. március 21., 14:35

Szerző:

Szijjártó Péter Jens Stoltenberggel találkozott kedden az uniós európaügyi miniszterek brüsszeli tanácskozásán.

Ezt követően – amint az hvg.hu beszámolója idézi – kizárólag kormánypárti magyar újságíróknak tartott sajtótájékoztatót a miniszter, amelyen elmondta, hogy a főtitkárral folytatott megbeszélésén szóba került Ukrajna NATO-integrációja.

Magyarország már 2015 óta blokkolja ezt a folyamatot, arra hivatkozva, hogy Ukrajnában folyamatosan csorbítják a nemzeti közösségek, közöttük a magyar nemzeti kisebbség jogait.

A magyar kormányblokkolás miatt nem sikerült eddig katonai szinten nagykövetinél magasabb szintű egyeztetést folytatni a NATO és az ukrán fél között.

Most viszont a Jens Stoltenberggel folyatott megbeszélésen a NATO-főtitkára közölte Szijjártó Péterrel, hogy a magyar álláspont dacára „különböző okok miatt” az április 4-5-én tartandó NATO-külügyminiszteri ülés időpontjára összehívja a NATO-Ukrajna miniszteri szintű egyeztetést is.

„Ez a döntés sérti a NATO egységét, az eljárásrendet, de nem tehetünk mást, mint tudomásul vesszük” – közölte Szijjártó Péter és hozzátette: a főtitkár ígéretet tett tarra, hogy teret ad a kisebbségvédelemmel kapcsolatos felvetéseknek.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)