Nyertek 20 milliót, japánkertet építenek belőle Gyulán

2020. október 4., 13:55

Szerző:

Japánkertet alakít ki a gyulai könyvtár udvarán a Japánkert Barátok Köre Egyesület.

Bartóki László, a Japánkert Barátok Köre Egyesület elnöke elmondta, hogy civil szervezetük tizenkét évvel ezelőtt alakult, és már a kezdetektől törekszenek arra, hogy bemutassák a japánkertek szépségét. Hosszas keresés után a gyulai könyvtár szép, de kihasználatlan udvara mellett döntöttek.

A kert tervezését és kivitelezését a távol-keleti országban tanult Dani Zoltán japánkertész végzi.

Fotó: Youtube

A kertet a jellegzetes japán kapun, a toriin, illetve a könyvtáron keresztül közelíthetik majd meg az érdeklődők. Az elképzelések szerint a kert sarkában lesz egy csobogó, amelyből száraz patakok futnak majd az Élővíz-csatorna felé. A kertet szürke kavicsos úton lehet körbejárni, amelyet kis bambuszterelők határolnak. Az út mentén kőpadokot helyeznek el és kőlámpásokat telepítenek. A projektet jövő június végéig kell zárni.

A megvalósításra csaknem 20 millió forintot nyert el az egyesület az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyik pályázatán.

 

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.