Ki kellett menekíteni a Fővárosi Nagycirkusz artistáit Izraelből

Háború, kimenekítés! - Sikeresen hazatértek Izraelből artistáink! – olvasható a Fővárosi Nagycirkusz bejegyzésében.

2023. október 9., 19:18

Szerző:

Az izraeli események kapcsán gyors intézkedésre volt szükség. A háború kitörése azt is jelentette, hogy törlésre kerültek a repülőjáratok, és az Izraelben tartózkodó magyar artistáknak óvóhelyen kellett tölteniük az éjszakát – olvasható a Fővárosi Nagycirkusz facebook oldalán.

Horváth Judit, Dobos Richárd, René Casselly és Csanády Bernát nehéz órákat élt meg – fogalmaz a bejegyzés.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ azonnal az artisták segítségére sietett. Külügyminisztériumi bejelentést tettek, konzuli segítséget kértek a négy artistának, akik ez idő tájt épp Izraelben tartózkodtak. „Magyarország Külügyminisztériuma intézkedett, mentesítő járatot indított a régióból. Nagy öröm számunkra, hogy mind a négy artista épségben hazatért!” – olvasható a bejegyzésben.

(Kiemelt kép: Nedal Eshtayah / Anadolu Ügynökség / AFP)

 

A magyar állatállomány védelme érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a Magyarországra szállított szarvasmarhák vizsgálatát, ugyanis Hollandiában, Németországban és Belgiumban is megjelent a kéknyelv-betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg – közölte a Nébih a honlapján.

Az EUB 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Ha a kabinet nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból – írja a Népszava.