Iványi Gábor egyháza az Európai Unió Tanácsához fordul a magyar kormány jogtiprása miatt

Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP parlamenti többsége súlyosan megsértette a tisztességes eljáráshoz való jogot. Ennek nemzetközi következményei lehetnek.

2018. április 25., 11:14

Szerző:

A mai napig rendezetlen a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státusza, ezért a MET közgyűlése úgy döntött, hogy az Európai Unió Miniszterek Tanácsához fordul. A vonatkozó sajtóközlemény szerint ráadásul az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület, illetve a MET súlyos anyagi gondokkal is néz szembe; éves szinten intézményeik összesen, több mint 1 milliárd forint bevételkieséssel küszködnek.

Korábban az Alkotmánybíróság és egyéb jogi fórumok döntései értelmében az Országgyűlésnek és a Kormánynak helyre kell állítania a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státuszát, melyet azok a jogerős határozatok ellenére közel négy éve halogatnak. Ugyanezt az elvárást tartalmazza a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságának több döntése is. De ez a mai napig nem történt meg.

A MET Közgyűlése felszólítja a jelenleg még hivatalban lévő Országgyűlést, hajtsa végre az Alkotmánybíróság döntését, valamint a strasbourgi bíróság döntésének figyelmen kívül hagyása miatt az Európai Unió Miniszterek Tanácsához fordulnak, hogy tartsák napirenden az egyház jogai helyreállításának ügyét

mindaddig, míg a magyar kormány és parlament nem korrigálja eddigi eljárását.

Fotó: Kovalovszky Dániel

„Noha naponként tapasztaljuk, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nem tartoznak a Kormány által kiemelten támogatott és kedvelt civil szervezetek, egyházak közé, a nehézségek és a pénzügyi támogatás hiánya ellenére változatlanul folytatjuk az államtól több mint negyed évszázada átvállalt feladatok ellátását" – mondta Iványi Gábor.

Gyülekezeti kötelezettségein túl a MET tevékenységéhez tartozik, hogy

  • az egyházzal együttműködő Oltalom Karitatív Egyesület kiterjedt hajléktalan- és szociális ellátást, család-, egészségügyi, és idősgondozást végez;
  • mintegy 600 férőhelyen hajléktalan látnak el, 5 idősotthont tartanak fenn, évente több ezer krízishelyzetben lévő családot gondoznak;
  • köznevelési intézményeikben pedig mintegy 3000 gyerek részére biztosítják bölcsődétől a középfokú végzettség megszerzéséig az oktatási rendszer teljes spektrumát.

A Wesley János Lelkészképző Főiskola is változatlanul működik, noha 2010 óta az államilag támogatott férőhelyek megvonása miatt egyre nehezebben. 

A Fidesz-KDNP, pontosabban Orbán Viktor annak ellenére sem hajlandó visszaadni a MET egyházi státuszát és támogatásait, hogy – mint megírtuk

decemberben az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az Országgyűlés mulasztott, amiért három és fél éve nem dönt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) jogállásáról.

Annak ellenére nem, hogy a saját maga hozta törvény szerint ezt hatvan napon belül meg kellett volna tennie. Alkotmányos mulasztásról van szó, amelyet a határozat szerint 2018. március 31-ig pótolni kellett volna. A kormánytöbbség semmit sem tett a helyzet rendezése érdekében, sőt, mint ismert, bojkottálták azt az egyetlen parlamenti rendkívüli ülést is, amelyen a többi között Iványiék ügyének rendezésére is lehetőség lett volna.

A MET 1990 óta működött egyházként Magyarországon. Egyházi jogállását nem veszítette el, a bírósági nyilvántartásban is egyházként szerepel, ennek ellenére egyes eljárásokban – például az általa fenntartott idősek otthonának finanszírozásával kapcsolatos kérdésekben – egyházi jogállását nem ismerték el. Iványi Gáborék szerint ezért hátrányos megkülönböztetés érte vallási közösségüket, és jelentős támogatástól esett el egyházuk emiatt az évek során. Kérték a Kúria ítéletének megsemmisítését, mert nem sorolták vissza a MET-et az egyházi intézmények közé.

Annak ellenére sem, hogy korábban az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága a javukra döntött az ügyben.

Az Ab szerint nem alkotmányellenes a Kúria döntése, mert több felekezet, köztük a MET is visszakapta egyházi besorolását, finanszírozás szempontjából csak az kaphatja meg a többi egyházhoz hasonló támogatást, felajánlást, amely szerepel az Emberi Erőforrások Minisztériumának  egyházi jegyzékében. Ebben a MET nem szerepelt.

Az Ab azt viszont alkotmányellenesnek minősítette, hogy az Országgyűlés évek óta nem hajlandó arról dönteni, hogy a kérelmezőket felveszi-e az Emmi listájára. Ugyanis nemcsak hatáskörük, hogy erről döntsenek, hanem törvényben megszabott feladatuk is. Biztosítani kell a tisztességes eljáráshoz való jogot, a jogorvoslati lehetőséget, és észszerű időn belül kell döntést hozni. Ebben kell most az Országgyűlésnek március végéig kellett volna döntenie.

Iványi Gábor korábban a 168 Órának adott interjúban beszélt arról, nem adják fel, talpra fognak állni, s sem hallgatással, sem semmilyen más módon nem fognak elvtelen alkut kötni ezzel a hatalommal:

„Nem szabad mindent eltűrni azért, hogy kitalált programjainkat végrehajthassuk. Nem. El kell mondani, hogy ami itt történik, az bűn, az szégyellni való dolog! És ha ezért bosszút állnak, akkor meg kell találni egy másik oldalról az utat. Mert nem fogunk tétlenek maradni.

Nem kell félni, mert a Jóisten emeletekkel magasabban lakozik, és nevet ezeken,

akik lába zsámolya alatt istenkednek. Nem kell félni tőlük, mert megölhetnek, de nem árthatnak nekünk. Rengeteg eszközük van, hogy tönkretegyék és eltapossák azt, aki ellenük szegül, de nincs minden eszköz a kezükben."

 

 

 

 

 

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

2022. december 7., 18:33

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.